Beignets of donuts?

Traditioneel zijn beignets afkomstig uit Frankrijk. Ze zijn vierkant van vorm en worden geserveerd met een laagje poedersuiker. Donuts zijn Amerikaans van oorsprong en hebben een ronde vorm en een gat in het midden. Qua ingrediënten is het enige verschil dat er bij donuts een ei wordt toegevoegd voor een wat stevigere textuur, afgezien van een laagje glazuur op de donuts.

Beignets of donuts

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 6 min
Rijzen 4 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans, Frans
Porties 2 personen

Equipment

  • Mengkom
  • Theedoek
  • Koekenpan
  • Keukenrol

Ingrediënten
  

  • 200 gram bloem
  • 100 ml warm water
  • 1/4 theelepel zout
  • 1,5 gram gist
  • 40 ml melk
  • 10 ml olijfolie
  • zonnebloemolie (voor het bakken)
  • 1 ei (alleen voor donuts)

Instructies
 

  • Doe de bloem in een mengkom en voeg het zout eraan toe
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg daarin de gist, melk en olie toe. Als je donuts wilt gaan maken, voeg dan ook een ei toe.
  • Meng nu alles door elkaar en voeg beetje bij beetje het water eraan toe. Roer alles goed door.
  • Zodra het deeg dik wordt, gebruik dan je handen om het deeg nog voor 10 minuten goed te kneden.
  • Vet de kom in met wat olie, vorm een bal van het deeg, doe deze in de kom en dek af met een natte theedoek. Zet de kom voor 3 uur op een warme plaats.
  • Kneed nu aantal afzonderlijke deegballen tot de gewenste vorm. Maak platte vormen van ongeveer 1/2 cm dik want het gaat nog verder rijzen.
    Vierkante vormen worden beignets genoemd, een ronde vorm met een gat in het midden maakt er donuts van.
  • Laat de beignets of donuts nogmaals 1 uur rijzen onder een natte theedoek.
  • Doe zonnebloemolie in een koekenpan en laat dit heet worden (180 graden)
  • Bak/frituur voor 3 minuten aan elke kant tot het goudbruin is geworden. Doe ze één voor één om samenkleven en afkoelen van de olie te voorkomen.
  • Leg ze op een stuk keukenrol papier om de olie uit te laten lekken.
  • Bestrooi eventueel met poedersuiker en serveer meteen. Donuts eventueel voorzien van een glazuurlaagje.
  • Voor glazuur: meng wat poedersuiker met water en roer door elkaar. Verwarm in een steelpan en dompel de donuts er aan één kant in en laat afkoelen.

Notities

Voor meer smaak aan de beignets, kun je ingrediënten toevoegen, bijvoorbeeld mozzarella, tomaat, kaas, appel, ananas, banaan, etc.