De chef op reis

Ook de chef moet er zo af en toe eens tussenuit, maar dan gaat de Kamado BBQ mee op reis! Voor dit jaar hebben we een camper gehuurd via GoBoony.nl en dat is voor het eerst dat we met een camper op vakantie gaan. En dus niet gehinderd door enige camper-ervaring hebben we er maar een uitgezocht voor een schappelijk prijs en gaan we enthousiast op weg.

Dag 1: Luxemburg
Dag 2: Vive la France – Chamboeuf
Dag 3: Wat een rust, even bijkomen…
Dag 4: wijnen, wijnen…..
Dag 5: Landinwaarts richting Val de Loire
Dag 6: Feest in het dorp
Dag 7: We gaan naar de Lot!
Dag 8: Rocamadour
Dag 9: de zomermarkt in Tour-de-Faure
Dag 10: Cahors
Dag 11: Château Combel-la-Serre
Dag 12: Château Gort & Gort
Dag 13/14/15: Terug naar huis

Dag 1: Luxemburg

De eerste dag rijden we een voor ons bekende route, toen de kinderen nog klein waren (heel lang geleden) hadden we een caravan en reden we jaarlijks de ‘Route du Soleil’ naar het zuiden en stopten toen regelmatig bij wat wij noemen, ‘de Kippenschuur’. Camping Kockelscheuer, Luxembourg. De route:

Hier kunnen we de camper netjes op de daarvoor bestemde plaats zetten, luifel uit en tijd voor een bakkie. Gelijk maar de BBQ buiten gezet en aangestoken, het is tenslotte al bijna 5 uur dus kan die vast op temperatuur komen.

We eten scharrelkipsaté, aardappelkrieltjes en voor het gemak trekken we een potje appelmoes open. Elly heeft voor de gelegenheid een fles Bernard-Massard Riesling ergens vandaan getoverd dus al met al is het genieten de eerste dag!

’s Morgens met Lady (onze Duitse Herder) langs de fiets een paar kilometer laten lopen, dan heeft ook zij de nodige beweging weer gehad, tenslotte zit ze straks weer een hele tijd in de camper. Nu even bijkomen…

Straks rijden we verder, de grens over naar Frankrijk en hopen ergens in de buurt van Dijon een camping te vinden. A bientot!

Dag 2 : Vive la France – Chamboeuf

We hebben een camping gevonden, Le Relais des Hautes-Côtes in Chamboeuf. De route van vandaag met de opties ‘Vermijd Tolwegen’ en ‘Vermijd snelwegen’, volgens Google maps:

Nu denk je “328 km, dat doen we even” maar dat viel dus knap tegen. 5 uur en 45 minuten over nationale wegen en grindpaadjes vanwege wegomleggingen is een lange dag, een hele lange dag… Maar, we hebben vakantie en hadden het idee om een camping in Frankrijk te zoeken zodra we wijngaarden zien, dus ‘Route des vins‘ volgen en dus niet de A31.

De eerste wijngaarden die we tegen kwamen waren net voorbij Dijon, dus dat klopte in ieder geval aardig met de planning. Het was inmiddels wel al 5 uur ’s middags dus door naar de camping. Le Relais des Hautes-Côtes is een mooie, rustige camping, gelegen bovenaan een berg in Chamboeuf, via wat kronkelpaadjes omgeven met wijngaarden, kom je er uiteindelijk.

Het eerste bord wat we bij de receptie zien:

Dat valt tegen maar schijnt een wet in Frankrijk te zijn dat vuur met kolen niet is toegestaan, en dat mag dus nergens. Misschien een slechte voorbereiding? Mais un oeuf est une oeuf! Navraag leert dat een kamado (ei) wel mag omdat die gesloten kan worden. Zijn we toch goed voorbereid op pad gegaan! 😉

De camping heeft een pizzeria en omdat het een lange dag was, plekje uitzoeken, camper neerzetten, tafel en stoeltjes naar buiten, gaan we de lokale pizza proberen. Wel met een lokale wijn erbij: ‘Bourgogne Alogoté’ (nouja, in ieder geval uit de buurt). Morgen gaat de chef weer zelf aan de cuisson!

Dag 3: Wat een rust, even bijkomen…

Na de vermoeiende 2e dag, vandaag maar eens rustig op de camping, ontbijten, koffie drinken, genieten van de stilte, uitzoeken wat we in de omgeving kunnen doen… en niet minder belangrijk: Wat gaan we eten vanavond?

Eerst maar eens van het uitzicht genieten…

Beetje zwemmen, beetje niets doen… het is goed warm ’s middags, rond de 35 graden, dus een beetje verkoeling in het zwembad is welkom ter voorbereiding op het verdere niets doen 😉

Uiteindelijk dan toch het eten voorbereiden. We hadden van te voren al een en ander ingekocht maar de koeling in een camper is niet hetzelfde als de koeling thuis. Dus de hertenbiefstuk wordt vandaag bereidt, samen met de broccoli en wat krieltjes op smaak gebracht met wat paprikapoeder, peper en zout. De Kamado BBQ aangestoken, indirect met behulp van een kleine skillet, de biefstuk laten grillen, de broccoli op de side-burner laten stomen en de krieltjes even in de skillet.

Lekkere wijn erbij en we zitten weer prinsheerlijk te genieten in de Franse zon!

Voor morgen staat een bezoek aan een wijnchateau op de planning, honden toegestaan dus we kunnen alledrie tegelijkertijd een guided tour volgen. (en Anglais)

Dag 4: wijnen, wijnen…..

We waren vandaag bij Domaine Joliet in Fixin, een gehucht hier 10 minuten vandaan. Het chateau en de bijbehorende wijngaard dateert al van 1142 toen monniken zich hier vestigden en het chateau bouwden. Vanaf 1622 waren families de eigenaar van de wijngaard en sinds 5 generaties is dat de familie Joliet. Vrij uniek is de ‘monopole’ hetgeen inhoudt dat zij de enige eigenaar van de 5 hectare uitgestrekte wijngaard zijn.

Eerst werd de geschiedenis van de ‘Clos’ (ommuurde wijngaard) verteld en daarna was het tijd om wijn te gaan proeven in de kelder van het chateau dat ooit door de monniken gebouwd was.

In de kelder bevind zich ook een wijnpers dat ooit door dezelfde monniken is gemaakt en werd gebruikt tot 1959. Er zijn nog slechts 5 van dit soort wijnpersen in Bourgogne en zij hebben er dus één van.

De wijn wordt een paar jaar bewaard in de houten vaten, ook in deze kelder, en we kregen een aantal glazen van hun wijn tijdens de proeverij, uitleg over de smaakontwikkeling van wijnranken van 10 jaar oud en die van 30 jaar oud. Uiteraard hebben we ook een fles gekocht en genuttigd terug op de camping bij het avondeten.

De weersvoorspellingen geven aan dat het de komende dagen minder wordt, met regen, dus we gaan morgen verder landinwaarts en proberen ergens onderweg een camping te vinden in een gebied waar het beter weer is.

Dag 5: Landinwaarts richting Val de Loire

We hebben Camping De La Vallée uitgezocht in Néris-les-Bains, in de buurt van Montluçon, slechts 240 kilometer verder. Via de ‘Route Nationale’ toch nog een dikke 3,5 uur maar beter dan de 5 uur van twee dagen terug. De route:

De reis ging voorspoedig, onderweg nog even lunchen met de meegebrachte baguette, en rond een uur of 3 ‘s middags waren we op de camping. De camper zo veel mogelijk waterpas zetten met de blokken onder de wielen, luifel uit, stoeltjes en tafel naar buiten en we zijn weer ge-settled.

Centre-Val de Loire is een regio in het midden van Frankrijk (vòòr 2015 heette het ‘Centre’). De camping ligt het department ‘Allier’. In dit department ligt ook Saint-Pourcain-sur-Sioule, een klein stadje gelegen in het zuiden van Allier. De stad bevindt zich tussen de groene wijngaarden en we hebben uit die streek van wijnhuis “Domaine des Cailles” een lekkere rosé gevonden voor vanavond, bij het eten en wellicht voor de rest van de avond.

Het dorp Néris-les-Bains, waarin de camping ligt, gaan we morgen eens verkennen.

Dag 6: Feest in het dorp

Het was druk in het dorp dat vandaag ik-weet-niet-hoeveel jaar bestaat, veel voorbereidingen voor het feest van vanavond. Diverse orkesten uit de omgeving gaan hun repertoire ten gehore brengen.

Vandaag doen we niet veel anders dan het dorpje Néris-les-Bains verkennen, wat streekproducten inslaan voor het avondeten met uiteraard een lokale wijn. Vandaag is het bavette en daar past een mooie rode wijn bij, een Pinot Noir van Le Champ des Roches, aanbevolen door de plaatselijke slijterij.

Het was een gezellige avond in het dorp, met muziek en volle terrassen.

Laat in de avond keren we terug naar de camper. Morgen verder richting Bordeaux!

Dag 7: We gaan naar de Lot!

Jazeker, daar waar wij (Elly en ik) onze grotduikopleidingen hebben gevolgd, in een gebied waar we dus een paar jaar achtereen geweest zijn. De Lot dankt zijn naam aan de rivier de Lot, en hier zijn veel grotten om in te duiken, populair bij menig grotduiker. Grotuiken doen we dit jaar niet, de duikspullen hebben we thuis gelaten. Maar natuurlijk ontzettend leuk om de herkenningspunten te zien en een bekend gebied te bezoeken.

Nog steeds de tolwegen vermijden, de route ziet er zo uit:

Buiten de snel- en tolwegen kom je ook nog af en toe een frites-kot tegen, lekker voor de afwisseling.

Vanuit de camping Les Rives du Céou, in Pont du Rhodes gaan we de voor ons bekende plekken opzoeken, zoals Rocamadour (plaats), St Georges (grot), Gourdon (plaats) en wellicht een wijnproeverij in Cahors. Dus we hebben hier voor een paar dagen gereserveerd en hopen op mooi weer. En het wordt best gezellig zo te zien…

Dag 8: Rocamadour

Als je in de Lot bent, kun je niet om Rocamadour heen. De huizen zijn in het gebergte gebouwd en er staat een heuse burcht boven op. Rocamadour is door Les Plus Beaux Villages de France erkend als een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

Naast de tombe van Sint-Amadour is de Zwarte Madonna van Rocamadour een belangrijke reden voor een pelgrimsbezoek. Zelfs gekroonde hoofden kwamen naar Rocamadour op bezoek, onder wie koning Lodewijk de Heilige en Hendrik III van Engeland, die in Rocamadour op wonderbaarlijke wijze genezen zou zijn van een ziekte. Het heiligdom van Rocamadour vormde tegelijk een belangrijke etappeplaats op de weg van Noord-Europa naar Santiago de Compostella.

Slenterend door het toeristische straatje van Rocamadour (Lady en ik begrijpen elkaar) is het erg leuk om de lokale winkeltjes te bekijken en bekend van Rocamadour zijn de geitenkaasjes (cabécous) en de Foie Gras (ganzenleverpaté) die beiden in de omgeving worden gemaakt en die hebben we dus maar meegenomen om de lokale middenstand te steunen! 😉

Terug naar de camping door de mooie omgeving van de Lot met haar smalle wegen, onderweg nog gauw even langs de InterMarché voor een mixed salade voor het avondeten en dan de Kamado BBQ aangestoken. Vandaag eendenborstfilet met salade en Go-Tan dressing om het geheel een wat “Oriental flavor” te geven. Een rode wijn van Chateau La Caminade uit Cahors erbij en we “leven even als God in Frankrijk”.

Dag 9: de zomermarkt in Tour-de-Faure

Groenten en fruit van de lokale telers, bakkerij en patisserie, lokale kaasmakerij, slagerij, gebraden kippen, kant-en-klaarmaaltijden om mee te nemen… Kleding, spelletjes, lokale ambachten, kookgerei, messen en geschenkartikelen… en niet te vergeten de lokale wijnen!

Om er te komen volgen we een hele mooie route door de Lot, zie hier de video van een gedeelte:

Vandaag dus wat inkopen gedaan op de markt en vanavond nog even nagenieten met du vin et fromage.

Dag 10: Cahors

De hoofdstad van het departement Lot, Cahors, met heel veel steile straatjes in middeleeuwse stijl in het historische centrum, de beroemde Valantré-brug, de Saint-Etienne kathedraal, gezellige terrasjes en het plein met de fonteinen op Place François-Mitterrand. Een mooie dag voor een wandeling door deze stad.

Dag 11: Château Combel-la-Serre

Familiebezit van 23 hectare op 17 km van Cahors op de Causse Kalksteen, werd Combel-la-Serre in 1998 opgericht op instigatie van Jean-Pierre ILBERT, een gelukkige gepensioneerde wijnbouwer.
Zijn zoon Julien keerde in 2003 terug naar het pand en werkt nu samen met zijn vrouw Sophie.
Beiden streven ernaar om de precisie van wijnen te verbeteren, waarbij ze proberen hun verschillende terroirs te begrijpen en te respecteren. Het hele landgoed wordt uitgevoerd in biologische landbouw (Ecocert-label).

Bij een Château denk je aan een mooi kasteel met donkere kelders maar dit is een moderne wijnboer, het pand is relatief nieuw en het lijkt niet op een kasteel zoals wij ons dat voorstellen. Maar… de proeverij is gratis, de omgeving en de wijngaard is prachtig, we gaan proeven en vergelijken!

De witte wijn (L’Elephant) mag geen AOP label hebben omdat het geen Malbec druiven bevat, deze heet dan ‘Vin de Pays du Lot’. Een ‘Vin de Cahors’ met AOP label moet minimaal 70% van Malbec gemaakt zijn. (zie ook dit artikel) De grond waar de druivenranken in groeien is voornamelijk klei-grond, een klein gedeelte is rode klei en van de druiven die hierin groeien, wordt een beperkte selectie wijn gemaakt.

Na de degustatie dan toch maar een doosje ‘Vin de Cahors’ aangeschaft, voor thuis… 😉

Dag 12: Château Gort & Gort

We rijden vandaag via Montvalent richting Bordeaux, volgens de routeplanner:

In Montvalent is de eerste grot waar we jaren geleden in gedoken hebben en daar wilden we nog even een kijkje nemen. Uiteraard zoals met heel veel in Frankrijk, is er totaal niets veranderd in die omgeving, zelfs het bord naar de plaatselijke bistro is nog hetzelfde als 16 jaar geleden. Allez, fotootje en door naar Gort…

Het hoogtepunt van onze wijnreis is wel dit bezoek aan Château van Ilja en Klaas Gort. We kijken al vele seizoenen naar de uitzendingen van ‘Gort over de grens‘ en ‘Gorts wijnkwartier‘ en nu dan in het echt een proeverij en rondleiding. Château Gort & Gort bevindt zich in Saint-Romain-la-Virvée, op 20 km ten noorden van Bordeaux en 20 km te zuiden van St. Emillion.

We waren mooi op tijd, dus nog even wachten op de overige gasten en dan beginnen in de wijngaard.

Na de uitleg over de verschillende druivenrassen en waarom een Pinot Noir eigenlijk niet mag in Bordeaux, gaan we verder naar de wine-cave waar de druiven fermenteren en de wijn uiteindelijk bewaard wordt in eikenhouten vaten

en daarna is het tijd om de wijnen eens te gaan proeven en vergelijken. Klaas Gort was ook aanwezig maar Ilja was ‘op locatie’ voor een nieuwe reeks ‘Gort over de grens’, Meriam, de vrouw van Klaas, deed de rondleiding en proeverij.

Zoals gewoonlijk eindigt de rondleiding in de shop waar de bestellingen opgenomen konden worden. We liepen met een volle doos wijn richting onze camper en gaan op zoek naar een plek voor de nacht. Die vonden wij 8 km verderop bij Camping Port Neuf. Eten, wijn drinken en morgen maar eens kijken wat de volgende bestemming is. À bientôt!

Dag 13/14/15: Terug naar huis

En zo wordt het tijd om huiswaarts te keren. We hebben een zeer mooie reis met een camper door Frankrijk gemaakt maar we hebben wel wat tijd nodig om de camper weer schoon op te leveren aan de verhuurder. Ons doel, wijnchâteaux bezoeken en deelnemen aan rondleidingen en proeverijen, is gehaald, en zeker voor herhaling vatbaar.

Onze rondreis op Google Maps:

De weersvoorspelling voor de komende week is uitstekend, in Nederland rond de 30 graden, dus daar gaan we zeker nog even van genieten!