Loh Bak Goh (萝卜糕) – aka worteltaart

Deze worteltaart uit de oosterse keuken is gebaseerd op rettich, ookwel ‘witte rammenas’ of daikon genaamd. Ziet eruit als een super grote witte wortel en wordt bij veel (Japanse) gerechten gebruikt. Voor de taart wordt dan nog onder andere een Chinees worstje, shiitake, garnalen en rijstmeel gebruikt om uiteindelijk plakjes wortelcake te kunnen serveren.

Loh Bak Goh (萝卜糕) – aka worteltaart

Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Chinees, Kantonees

Equipment

  • Keukenmachine
  • Wokpan met deksel
  • Cakevorm
  • Zeef

Ingrediënten
  

  • 750 gram daikon (rettich/witte rammenas)
  • 1 Chinees varkensworstje (lap cheung)
  • 15 gram gedroogde shiitake paddestoelen
  • 2 eetlepels gedroogde garnalen
  • 130 gram rijstmeel
  • 1 eetlepel tapioca meel
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel witte peper
  • 2 eetlepels avocado olie

Instructies
 

  • Maak de gedroogde garnalen en shiitake schoon en laat voor 1 uur weken in water tot ze zacht zijn.
  • Maak de shiitake en garnalen droog en bewaar het vocht apart.
  • Hak de shiitake en de garnalen in kleine stukjes
  • Haal de Chinese wordt uit het vel, hak in kleine stukjes en bak in een wok om het meeste vet eruit te laten komen.
  • Voeg de shiitake en garnalen toe aan de worst en bak alles voor zo'n 3 minuten. Bewaar apart.
  • Schil de daikon en rasp (met een keukenmachine) tot julienne zodanig dat je 500 gram over houdt.
  • Wok nu de daikon op middelmatig vuur en voeg het bewaarde vocht van de shiitake/garnalen eraan toe. Kook het nog afgedekt voor zo'n 10 minuten.
  • Doe de daikon in een zeef en pers zoveel mogelijk het vocht eruit. Vang dit op en bewaar het vocht. Doe de daikon terug in de wok, houd het vuur uit.
  • Weeg het geperste daikon-vocht en zorg dat je 240 ml hebt, vul desnoods aan met water. Laat afkoelen tot 'handwarm'.
  • Roer nu de shiitake/garnalen mix door de daikon en voeg de suiker, het zout en olie eraan toe. Goed door elkaar roeren. (vuur nog steeds uit)
  • Wanneer het daikon-vocht handwarm is, voeg de rijstmeel en tapioca-meel eraan toe en roer tot een egale massa.
  • Voeg de meel-pasta toe aan de daikon mix en roer alles goed door elkaar.
  • Zet nu het vuur hoog en roer alles goed door elkaar tot een kleverige massa ontstaat.
  • Stort de daikon-mix nu en een ingevette cakevorm.
  • Stoom de cake voor 1 uur in een afgedekte stoom-pan/wokpan. Dek de cakevorm af met aluminiumfolie zodat er geen vocht in komt. Zorg dat er genoeg water in de pan is om een uur lang te stomen.
  • Als de cake een kerntemperatuur heeft van 94 graden C. is het klaar.
  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je deze in plakken snijdt.
  • Serveren: Bak de plakken in een hete pan met wat olie tot beide zijden bruin kleuren. Garneer met wat gesneden lente-ui en rode peper en hot-sauce (Sriracha) en sojasaus.
Tags: