Pekelen is niets meer en niets minder dan het behandelen van vlees met zout.
Maar waarom zouden we dat doen?
1. Het vlees blijft het langer goed want het zout remt het natuurlijke proces van bederf wat af.
2. Het zout houdt de natuurlijke rode kleur van vlees vast, vooral bij varkensvlees.
3. Het vlees blijft wat malser.
4. De ingrediënten in de pekel versterken de smaak.
Hoe maken we een pekelbad?
Om te pekelen maken we eerst een zoutbad, 1 liter kokend water met 8% tot 10% zout daarin opgelost. (later komt er nog 1 liter water bij dus op 2 liter is dat 192 tot 200 gram zout) Kokend water maakt het eenvoudiger om het zout in op te lossen. Hierna kunnen extra smaakmakers toegevoegd worden met behulp van kruiden en specerijen.
Welke ingrediënten gebruiken we?
- 2 laurierblaadjes
- 5 kruidnagels
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 10 gekneusde jeneverbessen
- 1 gebroken kaneelstokje
- 80 gram bruine suiker voor een mooie bruining
- 1 takje rozemarijn
- 1 takje tijm
Hierna wordt er nog 1 liter ijskoud water aan toegevoegd zodat het vlees niet in kokend water terecht komt. Alles goed door elkaar roeren. Tenslotte kan dan het vlees worden toegevoegd.
Hoe lang gaan we vlees pekelen?
Laat het vlees tenminste 2 uren pekelen alvorens te gaan bereiden. Een hele nacht mag ook, dan gebruiken we iets minder zout, 50 tot 60%.