Salisbury Steak met champignonsaus

Een wat platte gehaktbal met kruiden en vindt zijn oorsprong in Amerika waar reizigers uit Hamburg de restaurants in New York zochten waar ‘hamburgers‘ werden geserveerd.

James H. Salisbury (1823–1905) was een Amerikaanse arts en chemicus die bekendstond om zijn pleidooi voor een op vlees gebaseerd dieet om de gezondheid te bevorderen. De term Salisbury steak voor een rundergehaktburger die als hoofdgerecht werd geserveerd, wordt in de Verenigde Staten al sinds 1897 gebruikt. Salisbury raadde het recept aan voor de behandeling van spijsverteringsproblemen. (bron: Wikipedia)

Deze versie van de Salisbury Steak wordt geserveerd met een lekkere champignonsaus, aardappelpuree en doperwten.

Salisbury Steak met champignonsaus

Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 2 personen

Equipment

  • Kookpan
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

Gehakt

  • 1/3 gesnipperde ui
  • 300 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 50 gram paneermeel
  • 1 eetlepel Worcestershire saus
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden gedroogd
  • Peper & zout naar smaak

Champignonsaus

  • 2/3 gesneden ui
  • 125 gram kastanje-champignons
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram bloem
  • 200 ml runderfond
  • 1 eetlepel Worcestershire saus
  • Peper & zout naar smaak

Overig

  • Aardappelpuree
  • Doperwten
  • Peterselie

Instructies
 

Gehakt

  • Snipper ongeveer 1/3 van een flinke ui fijn en snijd de rest van de ui in grove stukken. Bewaar de grof gesneden ui voor later in de saus.
  • Doe alle ingrediënten voor het gehakt in een kom en meng het goed door elkaar.
  • Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen en vorm er ovale burgers van.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gevormde burgers in de hete koekenpan gedurende ongeveer vijf minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin zijn aan elke kant.
  • Haal de gebakken burgers uit de pan en leg ze apart.

Champignonsaus

  • Snij de champignons in plakjes en de rest van de ui in stukken.
  • Nadat de burgers uit de pan zijn, voeg de gesneden ui en de champignon-plakjes toe aan de koekenpan en bak tot het bruin is.
  • Zorg dat het vocht uit de champignons verdampt is en voeg dan 50 gram boter eraan toe.
  • Laat de boter smelten en voeg dan 50 gram bloem eraan toe. Roer goed door elkaar tot het een papperige massa wordt.
  • Voeg dan 200 ml runderfond en de Worcestershire saus eraan toe, breng aan de kook en blijf roeren tot je een mooie egale saus krijgt.

Overig

  • Doe de gebakken burgers terug in de koekenpan bij de saus en houd dit warm op laag vuur.
  • Maak intussen aardappelpuree, kook doperwten uit de diepvriezer en serveer het samen met de Salisbury steak op een mooi bord. Garneer met wat gesneden peterselie.
Tags: