Saltimbocca (spring in de mond) is een typisch gerecht in de regio Lazio, Italië, vlak bij Rome. Traditioneel bestaat het uit kalfsoester, prosciutto, salie en witte wijn en hierop geïnspireerd maak ik dit recept maar dan met kippendijen.
Kipspiezen a la Saltimbocca met wortel
Equipment
- Kamado barbecue
- Kookpan
- Koekenpan/Skillet
- Vlees-spiezen
- Sateprikkers (kort)
Ingrediënten
- Kippendijfilet
- Olijfolie
- Prosciutto di Parma
- Salie
- Paprika
- ui
- Witte wijn
- Peterselie
- Wortelen
- Frites optioneel
Instructies
- Bereid de barbecue voor op direct grillen op 150 graden.
- Snij de paprika en de ui in grove stukken en haal de 'lamellen' van de ui uit elkaar.
- Snij de kippendijfilet in stukken van 3 á 4 cm
- Doe wat olijfolie in een skillet, laat heet worden en bak de kippendij-blokjes rondom tot ze mooi bruin zijn. Laat dan afkoelen voor de volgende stap.
- Maak pakketjes van de kippendij-blokjes in plakjes ham en houd bij elkaar met een kort sateprikkertje.
- Doe een blaadje salie tussen het prikkertje op elk pakketje.
- Gebruik de skillet met meer olijfolie, doe de kippendij-pakketjes in de skillet en laat garen op het rooster in de barbecue. Doe eerst de pakketjes met het salie-blaadje naar beneden voor 3 minuten, keer dan om voor nog een paar minuten. Houd het deksel van de kamado open tijdens deze stap.
- Doe vervolgens de gesneden paprika en ui bij de kippendij-pakketjes en blus af met een scheutje witte wijn.
- Laat de pakketjes smoren (braiseren) door het deksel van de kamado te sluiten.
- Kook in de tussentijd de geraspte wortelen in ruim water voor 10 minuten.
- Zodra de wortels gaar zijn, serveer dan de kippendij-pakketjes op lange vlees-spiezen en plaats schaaltjes met wortel en eventueel wat frietjes erbij.
- Garneer met wat peterselie op de wortels.