Beurre Noisette is een soort warme saus die in de Franse keuken wordt gebruikt. Het kan worden gecombineerd met hartige gerechten, zoals wintergroenten, pasta, vis, omeletten en kip.
Om het te maken zijn een paar eenvoudige stappen nodig:
- Smelt boter in een steelpan of sauteuse.
- Blijf roeren tot de boter gesmolten is en begint te borrelen.
- De witte delen in de boter zullen gaan verbranden en naar de bodem zinken.
- Zodra de boter nootachtig begint te ruiken is het klaar en neem de pan van het vuur.
- Zeef de boter door een passeerdoek en vang op in een kom of pot.
- Gebruik de gesmolten boter of laat stollen en gebruik later.
De afgekoelde Beurre Noisette kan een paar weken bewaard worden in de koeling.
Beurre Noisette wordt ook wel ‘geklaarde boter‘ genoemd maar dan met een nootachtige smaak. De Indiase keuken noemt het ‘Ghee‘ en in het Midden-Oosten komen we het tegen als ‘Samna‘.
Als variatie kun je nog toevoegen:
– Sjalotten
– Peterselie
– Kappertjes
– Citroensap
– Citroen partjes
– Gemalen zwarte peper