Eerder maakten we al eens Char Siu van varkensvlees maar deze keer dus met kip. We gebruiken kippendijen want dat is vetter en geeft een malser resultaat. We laten de kip een hele nacht lang in de koelkast marineren zodat de smaak er goed in kan trekken en serveren de maaltijd met bruine rijst en broccolini.
Char Siu Chicken
Equipment
- Kamado barbecue
- Heat divider voor de bbq
- Kookpan
- Steenvast ovenschaal
- Side burner of fornuis
- Magnetron
- Keukenfolie
Ingrediënten
- 150 gram bruine rijst (zilvervliesrijst)
- 1 pakje broccolini (bimi)
- 300 gram kippendijen
Marinade
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels hoisinsaus
- 1 eetlepel donkere sojasaus
- 1 theelepel Chinese 5-kruiden
- 1 theelepel sesamolie
Instructies
- Doe alle ingredienten voor de marinade in een kom en roer goed door elkaar.
- Doe dan de kippendijen hierin en meng ze goed met de marinade.
- Laat de kippendijen afgedekt, 1 nacht in de koelkast marineren.
de volgende dag…
- Bereid de barbecue voor op indirect grillen op 200 graden.
- Doe een lekbak onder het rooster, op de heat divider, en laat de kippendijen zo'n 30 minuten grillen.
- Kook intussen de bruine rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Doe de broccolini met een laagje water in de ovenschaal en dek het af met keukenfolie.
- Doe de schaal met broccolini de laatste 6 minuten in de magnetron en stoom het gaar.
- Serveer de rijst in de ovenschaal, leg hierop de getrancheerde char siu kip en de broccolini.
- Eet smakelijk!
Notities
De marinade heeft de hele nacht in koelkast gestaan met rauwe kip. Als je de marinade wilt gebruiken om de kip af te lakken en om problemen te voorkomen, dient de marinade tenminste 5 minuten gekookt te worden! Eventueel met een eetlepel water en een eetlepel honing erbij.
De kip kun je dan hiermee aflakken na zo’n 15 minuten grillen en laat het daarna nog 15 minuten verder grillen.