Chinese Swiss Roll | 蛋糕卷

Een Swiss roll, jelly roll, roll cake, cream roll, roulade of Swiss log is een soort opgerolde cake gevuld met slagroom, jam of glazuur. De oorsprong van de term is onduidelijk; ondanks de naam “Swiss roll”, wordt aangenomen dat de cake elders in Centraal-Europa, mogelijk Oostenrijk of Slovenië, is ontstaan.

Geïntroduceerd vanuit Europa naar Azië, werd het één van de meest populaire (na)gerechten in de Chinese keuken en vandaar dat je de naam ‘Chinese Swiss Roll‘ vaak tegenkomt.

Chinese Swiss Roll | 蛋糕卷

Voorbereidingstijd 27 min
Bereidingstijd 8 min
Rusttijd 6 uur
Gang Gebak, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Chinees, Kantonees

Equipment

  • 2 vellen bakpapier
  • 1 Oven
  • 1 Bakplaat
  • 2 Kommen
  • 1 Keukenmachine
  • 1 Garde
  • 1 Deegspatel

Ingrediënten
  

Cake

  • 3 eieren
  • 30 gram rietsuiker (voor de eiwit-mix)
  • 30 gram avocado olie
  • 30 ml volle melk
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 60 gram cake meel
  • 1/4 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 30 gram rietsuiker

Vulling

  • 125 ml slagroom
  • 1 theelepel poedersuiker

Instructies
 

Cake

  • Verwarm de oven tot 190 graden
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat
  • Scheid de eierdooiers van het eiwit en doe ze in twee aparte kommen
  • Voeg aan de ei-geel kom het volgende toe: avocado olie, volle melk en vanille-extract en gebruik de garde om het geheel goed door elkaar te roeren.
  • Voeg dan de cake-meel eraan toe en blijf goed roeren tot het een gladde mix is zonder klonten.
  • Gebruik de keukenmachine en doe het ei-wit in de mengkom met garde en zet de keukenmachine op lage snelheid.
  • Zodra er belletjes gaan vormen kan de wijnsteenbakpoeder erbij, en voer de snelheid van de mixer wat op.
  • Voeg dan de rietsuiker eraan toe en blijf mixen tot alles opgelost is en het ei-wit een ietwat stevige schuim wordt.
  • Doe nu met een deegspatel 1/3 van het ei-wit schuim bij de ei-geel kom en roer het luchtig! door elkaar.
  • Herhaal dit met de volgende 1/3 deel van het ei-wit en als laatste het overige ei-wit schuim. Roer alles luchtig door elkaar. hoe luchtiger het schuim blijft, hoe mooier straks de cake-rol wordt.
  • Smeer nu de cake-mix uit over de bakplaat met bakpapier en gebruik de bakspatel om het geheel glad te maken.
  • Klop met de bakplaat een paar keer op je werkplek om luchtbelletjes uit de mix te laten ontsnappen.
  • Bak vervolgens de cake in 15 minuten gaar, tot een mooie goud-bruine kleur is ontstaan.
  • Klop de warme bakplaat met cake nog eens op je werkplek om te voorkomen dat de cake gaat krimpen.
  • Laat het vervolgens afkoelen tot het lauw is geworden.
  • Tijdens het afkoelen kun je de slagroom met poedersuiker opkloppen
  • Leg de cake met de bruine kant op een nieuw vel bakpapier en smeer het vervolgens in met de slagroom. Gebruik de spatel om de slagroom goed te verdelen.
  • Rol nu met behulp van het bakpapier de cake op en pak het tenslotte in en vouw de uiteinden met het bakpapier dicht.
  • Laat de rol tenminste 6 uur koelen in de koeling.
  • Snij de rol aan met een broodmes en maak er mooie plakken van. Smakelijk!
Tags: , , , ,