Eendenborstfilet met Hasselback aardappels en gemengde salade

Hasselbackaardappels zijn een soort gebakken aardappels, waarbij de aardappel tot ongeveer driekwart ingesneden wordt in dunne plakjes. Vervolgens kunnen de aardappels worden bestreken met olijfolie en kruiden. Optioneel kan het vlees gepekeld worden.

Eendenborstfilet met Hasselback aardappels en gemengde salade

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • Kamado barbecue
  • Aluminium folie
  • Aluminium bakje

Ingrediënten
  

Zoete aardappel

  • 4 aardappels

Eendenborstfilet

  • 4 eendenborstfilets
  • peper en zout

Gemengde salade

  • gemengde salade
  • salade dressing
  • sinaasappel
  • paprika
  • watermeloen
  • 2 gekookte eieren

Instructies
 

  • Stel de barbecue in voor indirect grillen op 70 °C.

Hasselback aardappel

  • Snij de aardappels voor 3/4 in, houd een dikte aan van 2 á 3 mm. Leg ze in een aluminium bakje en plaats op de indirecte zone in de barbecue.
  • Na een 1 uur zijn de Hasselback aardappels gereed. Laat ze staan tijdens het bereiden van het vlees, zowel op lage als hoge temperatuur. Bestrijk de aardappels regelmatig met olijfolie.

Eendenborstfilet

  • Snijd kruislings de vetlaag in en bestrooi het geheel met de peper en grof zeezout.
  • Leg nu het vlees met de vetlaag naar beneden, boven de indirecte hitte van 70 graden op de grill en sluit het deksel.
  • Haal na 40 minuten (of bij een kerntemperatuur van 45 graden) het vlees van de barbecue en laat het even rusten.
  • Stel nu de barbecue voor een deel in voor direct grillen op 220 °C. (Laat de aardappels gewoon staan in het indirecte deel)
  • Leg de eendenborst nu, wederom met de vetlaag naar beneden, op de barbecue.
  • Laat het deksel open en verplaats regelmatig het vlees om vlammen te voorkomen.
  • Zodra het vet dichtschroeit, draai het vlees om en laat het een paar minuten verder garen, sluit het deksel.
  • Controleer af en toe met een kernthermometer tot een kerntemperatuur van 55 °C is bereikt.
  • Trancheer de eendenborstfilet en leg op een bord.

Gemengde salade

  • Maak een salade dressing van olijfolie, mosterd, rode wijn azijn en peper en zout. Roer dit door de salade.
  • Snij blokjes van de watermeloen en reepjes van de paprika. Snij de eieren in plakjes.
  • Doe de salade op het bord en leg de plakjes ei, de blokjes watermeloen en de reepjes paprika erop.

Hasselback aardappels

  • Leg de Hasselback aardappels op het bord, naast de salade en de eendenborstfilet.
Tags: ,