Gehaktballetjes met curry en rijst

Gebaseerd op een recept van Miljuschka, maar dan met half-om-half gehakt en geserveerd met sperzieboontjes in plaats van bimi. Wellicht iets minder proteïne maar niet minder lekker! De koriander voert de boventoon dus als je daar niet van houdt kun je dat vervangen door bv peterselie of gewoon weglaten.

Het recept bestaat uit 2 delen, het eerste is om de gehaktballetjes te maken en het tweede deel is de curry.

Gehaktballetjes met curry en rijst

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • Kookpan
  • Koekenpan
  • blokrasp
  • Kom

Ingrediënten
  

Gehaktballetjes

  • 1 courgette
  • 1/2 rode peper
  • 3 cm gember
  • 15 gram verse koriander
  • 2 bosuien
  • 3 tenen knoflook
  • 300 gram half-om gehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels sojasaus licht
  • 3 eetlepels paneermeel

Curry

  • 2 sjalotten
  • 20 gram verse gember
  • 1 eetlepel Thaise curry pasta gele
  • 400 ml kokosmelk blik
  • 100 ml water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 eetlepel honing
  • 1 limoen
  • 15 gram koriander

extra

  • olijfolie
  • peper en zout
  • 300 gram witte rijst
  • 300 gram sperzieboontjes

Instructies
 

Gehaktballetjes

  • Schil de courgette en rasp deze met de blokrasp. Doe het dan in een kaasdoek/theedoek en knijp het vocht er zo veel mogelijk uit. Doe dan de courgette in een kom.
  • Hak of snij de gember, koriander en knoflook zeer fijn.
  • Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in de kom en kneed het goed door elkaar.
  • Vorm gehaktballetjes van het gehakt en bak deze in de koekenpan aan alle kanten bruin. Bewaar het dan apart en houd het vet in de koekenpan voor later.

Curry

  • Fruit de sjalotten en hak of snij gember in kleine stukjes en bak dit aan in de koekenpan, eventueel met wat extra olie.
  • Voeg na een paar minuten de currypasta eraan toe en bak dit voor zo'n 5 minuten mee.
  • Blus dan af met de kokosmelk en 100 ml water.
  • Kruimel de kippenbouillon er over en doe de honing er bij.
  • Breng aan de kook en laat pruttelen.
  • Rasp er wat zest van de limoen over en voeg dan het sap van de meloen erbij.
  • Breng op smaak met peper en zout en voeg dan de gehaktballetjes eraan toe.
  • Laat de curry met de gehaktballetjes nog 10 minuten pruttelen.

extra

  • Hak/snij de koriander grof en strooi dit over de curry.
  • Serveer met witte rijst en sperzieboontjes. Eet smakelijk!