Marineren is in feite het weken van voedsel in een vloeistof. Dit kan een zure vloeistof zijn of een zoete, zoals vaak in de Oosterse keuken gebruikt wordt. Varkensvlees leent zich uitstekend voor het marineren en dan eventueel ook nog glaceren om het vlees met een mooie glanzende laag te serveren. Wat sesamzaadjes en ringetjes lente-ui erover om het compleet te maken. Smakelijk!
Gemarineerd varkensvlees
Equipment
- Afsluitbare bak
- Kamado barbecue (of oven)
- Skillet
Ingrediënten
- 300 gram procureur
- 1 streng lente-ui
- sesamzaadjes
Marinade
- 40 ml honing
- 40 ml sojasaus
- 30 ml oestersaus
- 30 ml rijstwijn mirin of sake
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel Hoisinsaus
- 1 eetlepel witte peper
- 1 eetlepel Chinese vijfkruidenpoeder
Instructies
- Doe de marinade ingrediënten in een afsluitbare bak en leg het varkensvlees erin. Sluit de bak af en laat minimaal 4 uur in de koeling staan.
- Verwarm de kamado barbecue (of oven) voor indirect grillen op 180 graden.
- Leg een lekbak onder het rooster in de barbecue en de varkensvlees op het rooster. Gooi de marinade niet weg!
- Laat het varkensvlees grillen tot een kerntemperatuur van 70 graden. Laat het een paar minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Laat intussen de marinade inkoken in een skillet tot een stroperige saus.
- Trancheer het varkensvlees en doe er wat van de marinade over. Serveer met ringetjes lente-ui en sesamzaadjes en een kommetje rijst.
Notities
Het varkensvlees kan ook sous-vide gegaard worden. Doe het dan met de marinade in een vacuümzak en stel de sous-vide-cooker in op 90 minuten/60 graden.
Gebruik een sous-vide-brander om het vlees een mooi bruin korstje te geven nadat het gaar is. (Maillard-effect)