Kamado BBQ

bron: kamadoBBQ.nl

De kamado die ik gebruik heb ik gekocht bij KamadoBBQ in Amstelveen. Uitstekende service en klantvriendelijk! Bovenstaand plaatje komt dan ook van hun site en geeft mooi weer hoe de verschillende onderdelen van een kamado heten. Oja, onderstaande tekst is ook van hun site en kun je hier nalezen: https://www.kamadobbq.nl/blogs/kamadobbq/wat-is-een-kamado/

De Kamado BBQ  van tegenwoordig is een keramische BBQ (een enkele uitzondering daargelaten van metaal). De Kamado barbecue heeft op de deksel een boven luchtinlaat, de top vent en aan de onderzijde een schuifrooster als onder luchtinlaat. Deze twee roosters zorgen samen voor een perfecte temperatuurbeheersing in de Kamado.

Het binnenwerk van een Kamado BBQ bestaat uit een keramische vuurschaal en vuurring. Onderin de vuurschaal ligt een rooster dat de kolen van de as scheidt, ook wel het kolenrooster of het asrooster genoemd. Door de dikke wand van (cordieriet) keramiek, houdt een Kamado heel goed warmte vast. De ei-vorm van de Kamado zorgt voor een stabiele luchtcirculatie, zodat deze BBQ ook geweldig is voor slow cooking.

De voordelen van een Kamado BBQ 

De industrieel vervaardigde keramiek (met cordieriet) van een Kamado barbecue is op extreem hoge temperatuur (1150-1300 graden Celcius) gebakken en maakt de barbecue zeer slijtvast. De keramische dome met perfect sluitende deksel zorgen voor een zeer efficiënte barbecue. Hierdoor kun je searen, grillen en roken met een minimale hoeveelheid houtskool. Slow cook sessies van 12 uur of meer, zijn daardoor voor een KamadoBBQ geen enkel probleem.

De perfecte afsluiting zorgt er bovendien voor dat het vocht uit vlees, vis en groente goed behouden blijft en dat de gerechten heerlijk sappig blijven. De boven en onder luchtinlaat maken het mogelijk de temperatuur in de bbq uiterst nauwkeurig te regelen. De temperatuur is eenvoudig te regelen van ca. 100°C tot boven de 350°C. De dikke keramische wand van de Kamado houdt goed de warmte vast. Hierdoor kun je het hele jaar door searen, roken, grillen en chillen! Winterse temperaturen zijn voor een Keramische BBQ geen enkel probleem!