Sous-Vide

Sous-vide koken is een techniek waarbij vacuümverpakt voedsel op een constante, relatief lage temperatuur voor lange tijd in een waterbad wordt gegaard. Sous-vide is een Frans begrip dat letterlijk ‘onder vacuüm’  betekent. Sous-vide apparatuur leent zich uitstekend voor het bereiden van vlees, vis, gevogelte, groente, fruit, desserts, oliën en zélfs alcoholische drank.

De sous-vide bereiding zorgt ervoor dat de maximale kwaliteit van elk product benut wordt op het gebied van textuur, smaak én voedingsstoffen! 

Het enige nadeel is dat, door de vrij lage temperatuur, er geen maillard-reactie plaats vindt en als je een mooi bruin korstje wil hebben, zal je dat na het garen moeten maken. Dit kan mooi door het product ‘af te fakkelen’ op de barbecue. (direct grillen op 250 graden)

Het product dat gegaard wordt in een sous-vide cooker dient eerst vacuüm verpakt te worden. Hiervoor zijn er vacuümeer apparaten verkrijgbaar.

Elk gerecht heeft een bijbehorende tijd en temperatuur voor het sous-vide garen. Dit is tevens afhankelijk van de dikte van het product, dus daarom hieronder een tabel ter aanbeveling:

Sous-vide temperaturen lam

Soort vleesDikte cmTijd
Lam staartstuk58460 min
Lam tong702.524 uur
Lam zwezerik622,590 min
Lamsfilet60230 min
Lamshart802,512 uur
Lamskotelet55560 min
Lamsschouder702,517 uur

Sous-vide temperaturen varken

Soort vleesDikte cmTijd
Achterham65812 uur
Buikspek80312 uur
Spareribs7458 uur
Speenvarken been62348 uur
Varkenshaas552,590 min
Varkenskotelet622,560 min
Varkens lende60,5220 min
Varkensnek68324 uur
Varkensschouder (pulled pork)702,518 ur
Varkensstaart70248 uur
Varkenswang70224 uur

Sous-vide temperaturen kalf

Soort vleesDikte cmTijd
Kalfs rib-eye55475 min
Kalfs T-bone55390 min
Kalfsfilet57360 min
Kalfskotelet56103 uur
Kalfsschenkel55380 min
Kalfstong702,521 uur
Kalfwang78512 uur
Kalfszwezerik63290 min

Sous-vide temperaturen rund

Soort vleesDikte cmTijd
Bavette5632 uur
Biefstuk – Well done682,550 min
Biefstuk – Medium612,550 min
Biefstuk – Medium rare552,550 min
Biefstuk – Rare512,550 min
Brisket64448 uur
Burger56390 min
Diamanthaas54280 min
Gehaktbal6232 uur
Ossenhaas522,52 uur
Ribeye53,8540 min
Rump steak55245 min
Runderfilet55360 min
Runderschenkel782,58 uur
Rundertong802,520 uur
Runderwang62560 uur
Schouderkarbonade5624 uur
Short rib74324 uur

Sous-vide temperaturen gevogelte

Soort vleesDikte cmTijd
Duivenborst58120 min
Eendenborst572,560 min
Eendenbout70716 uur
Fazantborst622,540 min
Fazantbout76512 uur
Gans6022 uur
Ganzenlever58220 min
Kalkoenbout7577 uur
Kipfilet64360 min
Kippendij65360 min
Kwartel64560 min
Kwartelbout6313 uur
Parelhoen6531,5 uur
Patrijs562,525 min

Sous-vide temperaturen wild

Soort vleesDikte cmTijd
Bizon562,528 uur
Haasfilet60215 min
Hertenbout55380 min
Hertenbiefstuk52250 min
Konijnfilet64212 min
Ree53290 min
Zwijnenrug56,5290 min
Zwijnwang62,52,518 uur

Sous-vide temperaturen vis

Soort visDikte cmTijd
Coquilles521,540 min
Forel522,525 min
Garnaal54225 min
Heilbot552,530 min
Inktvis77Groot5 uur
Kabeljauw502,540 min
Kreeft (confit)52230 min
Kreeft (staart)55215 min
Makreel50220 min
Rog55215 min
Roodbaars50220 min
Tonijn452,545 min
Zalm502,540 min
Zeeduivel482,518 min
Zeewolf522,520 min
Zalm502,540 min
Zeeduivel482,518 min

Sous-vide temperaturen groente

Soort groenteTijd
Aardappel9060 min
Aardpeer8540 min
Artisjok902 uur
Asperges8820 min
Aubergine8545 min
Bieten9060 min
Bloemkool8535 min
Bosui9045 min
Broccoli8620 min
Champignons8560 min
Cherrytomaat4560 min
Erwten8560 min
Flespompoen8545 min
Groene asperge8420 min
Knolraap8530 min
Mais83,545 min
Pastinaak83,575 min
Pompoen8545 min
Prei8530 min
Radijs8540 min
Schorseneren9060 min
Ui8590 min
Venkel8545 min
Witlof8520 min
Wortel8560 min
Wortelpeterselie8565 min
Zilveruitje854 uur
Zoete aardappel8540 min