Sous-vide koken is een techniek waarbij vacuümverpakt voedsel op een constante, relatief lage temperatuur voor lange tijd in een waterbad wordt gegaard. Sous-vide is een Frans begrip dat letterlijk ‘onder vacuüm’ betekent. Sous-vide apparatuur leent zich uitstekend voor het bereiden van vlees, vis, gevogelte, groente, fruit, desserts, oliën en zélfs alcoholische drank.
De sous-vide bereiding zorgt ervoor dat de maximale kwaliteit van elk product benut wordt op het gebied van textuur, smaak én voedingsstoffen!
Het enige nadeel is dat, door de vrij lage temperatuur, er geen maillard-reactie plaats vindt en als je een mooi bruin korstje wil hebben, zal je dat na het garen moeten maken. Dit kan mooi door het product ‘af te fakkelen’ op de barbecue. (direct grillen op 250 graden)
Het product dat gegaard wordt in een sous-vide cooker dient eerst vacuüm verpakt te worden. Hiervoor zijn er vacuümeer apparaten verkrijgbaar.
Elk gerecht heeft een bijbehorende tijd en temperatuur voor het sous-vide garen. Dit is tevens afhankelijk van de dikte van het product, dus daarom hieronder een tabel ter aanbeveling: