Stoofpot is een gerecht dat gedurende lange tijd gaargestoofd wordt. Stoofpotten worden klaargemaakt door een gerecht gedurende lange tijd op een lage temperatuur te garen. Traditioneel bestaan stoofpotten uit de taaie stukken vlees en groenten die een lange kooktijd nodig hebben. Minimaal één dag van te voren maken dus!
Hollands Stoofpotje
Equipment
- Dutch Oven of Braadpan
Ingrediënten
- 2 sukadelappen
- 1 prei
- 2 strengen bleekselderij
- 1 winterpeen
- 1 ui
- 1 tomaat
- 2 teentjes knoflook
- 350 ml vlees fond
- 1 plak ontbijtkoek
- 2 aardappels
- 3 laurierblaadjes
- peper en zout
- olijfolie
- 1 bosje verse peterselie
Instructies
- Indien gebruik gemaakt wordt van een kamado barbecue, bereid deze voor op 120 graden. Gebruik een ring om de Dutch Oven in te plaatsen.
- Indien geen barbecue wordt gebruikt, kan de stoofpot ook uitstekend op het fornuis met een braadpan bereid worden.
- Verhit wat olijfolie in de pan en doe de sukadelappen in de pan. Bak deze aan beide kanten bruin.
- Haal de sukadelappen uit de pan, snij in stukjes en leg apart.
- Doe grof gesneden ui in de pan en laat enkele minuten garen. Doe dan de grof gesneden knoflook erbij.
- Snij de prei, winterpeen, tomaat en de bleekselderij in blokjes en doe samen met de vlees fond in de pan en breng zachtjes aan de kook.
- Laat 3 minuten pruttelen en voeg dan het gesneden sukadevlees toe.
- Doe de laurierblaadjes erbij, samen met de in stukjes gesneden ontbijtkoek .
- Indien kamado barbecue: temper de temperatuur iets naar tussen de 90 en 100 graden.
- Laat dit vervolgens minimaal 3 uren zachtjes pruttelen. Controleer om het uur even of er nog genoeg vocht in de pan is, anders wat warme fond toe voegen. (of herfstbokbier, of rode wijn)
- Snij de geschilde aardappels in blokjes en voeg deze ook toe aan de stoofpot. Laat het vervolgens nog 1 uur garen.
- Na 4 uur kan de stoofpot opgediend worden, het kan ook afgekoeld worden en de volgende dag opgewarmd. Garneer met wat peterselieblaadjes. Eet smakelijk!