Varkensrollade met abrikoos, mini-romanesco en pommes Duchesse

Als inspiratie voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van de Kerstuitgave van Allerhande recepten van AH en er een eigen twist aan gegeven. Zo is de romaneso gekookt in plaats van gegrilled en heb ik rucola voor de pommes Duchesse gebruikt in plaats van peterselie. Als ‘goed-maker’ heb ik alle ingrediënten wel bij de Zaanse kruidenier gehaald.

Varkensrollade met abrikoos, mini-romanesco en pommes Duchesse

Romanesco, ook wel fractoli of groene torentjesbloemkool, lijkt veel op bloemkool maar heeft een geelgroene kleur. Romanesco dankt zijn naam aan de eerste beschrijving in het Italië van de zestiende eeuw als broccolo romanesco oftewel broccoli van Rome. Door de groeivorm is het een decoratieve groente. (bron: Wikipedia)
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • 2 Kookpannen
  • 1 Koekenpan
  • Bakpapier
  • Slagerstouw
  • Huishoudfolie
  • Hetelucht oven
  • Bakpapier
  • Staafmixer
  • Spuitzak
  • Pureestamper

Ingrediënten
  

Varkensrollade

  • 10 gram verse Italiaanse kruidenmix
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 4 gewelde abrikozen (gedroogd)
  • 150 gram varkenshaas
  • 8 plakken ontbijtspek

Pommes Duchesse

  • 250 gram aardappelen
  • 50 gram doperwten
  • 1 bosje rucola
  • 25 gram roomboter
  • 1 ei-dooier
  • 10 gram geraspte kaas

Romaneso

  • 2 mini romaneso's
  • 25 gram granaatappelpitjes
  • 1 eetlepel sumak

Instructies
 

Pommes Duchesse

  • Verwarm de oven op 190 graden.
  • Kook de aardappels zo'n 20 minuten tot ze gaar zijn. Giet af en laat droog koken.
  • Kook de doperwten 5 minuten, giet af en doe in een kom of hoge beker.
  • Voeg de rucola eraan toe en maal fijn met de staafmixer tot een puree.
  • Stamp de aardappelen met een pureestamper, voeg de ei-dooier en de erwtenpuree eraan toe er goed door to een mooie puree.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de puree in een spuitzak en maak rozetten op bakpapier op een bakplaat. Bak ze voor 25 minuten to ze goudbruine beginnen te kleuren.

Varkensrollade met abrikozen en Italiaanse kruiden

  • Snij de Italiaanse kruiden in zeer fijne stukjes
  • Hak de knoflook in kleine stukjes en doe deze met de olijfolie en venkelzaad in een koekenpan. Laat een paar minuten verhitten.
  • Snij intussen de abrikozen in kleine stukjes en mix dit met de Italiaanse kruiden.
  • Snij de varkenshaas in de lengte in twee stukken en leg ze tussen huishoudfolie. Sla met een vleeshamer de varkenshaas plat tot ongeveer 1cm dikte.
  • Leg 4 plakjes ontbijtspek dakpansgewijs naast elkaar en leg hier één platte varkenshaas op.
  • Doe de helft van de abrikozen/kruidenmix erop en rol het geheel op tot een rollade.
  • Gebruik slagerstouw om de rollade bij elkaar te houden, knoop vast en knip kort af. Herhaal deze stappen voor de 2e varkensrollade.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en braad de varkensrollade aan alle kanten bruin. Laat daarna nog een paar minuten sudderen met wat boter en eventueel met een deksel op de koekenpan, houd warm tot serveren.

Mini-Romaneso met granaatappelpitjes en sumak

  • Breng water aan de kook en doe de mini-romaneso erin en laat 15 minuten koken.
  • Giet af zodra het gaar is en leg de romanesco's ieder op een bord.
  • Bestrooi met wat pijnboompitjes en wat sukam.

Serveren

  • Voeg de pommes Duchesse toe aan het bord en leg op elk bord een varkensrollade in het midden.
  • Doe tot slot wat van de jus over de varkensrollade, eet smakelijk!
Tags: