Een wagyu is een van oorsprong Japans runderras, dat bekend is vanwege het zeer exclusieve en smakelijke rundvlees. Wagyuvlees is dan ook erg kostbaar. Het exporteren van de originele Japanse wagyurunderen was tot 2014 verboden, maar tegenwoordig is er ook in Europa wagyuvlees te koop.
Een veelgehoorde mythe is dat de malsheid van het wagyuvlees mede wordt verkregen door de runderen te masseren, klassieke muziek te laten beluisteren en wijn te laten drinken.
De marmering is verdeeld in vijf grades, des te hoger de grade des te beter de marmering waarbij A5 het best (lees: duurst) is en A1 het minst. (lees: goedkoopst)
De meer betaalbare varianten wagyu komen uit Zuid-Amerika en een Argentijnse Wagyu steak van 400 gram koop je al voor een paar tientjes bij de goed gesorteerde slager.
Het bereiden hiervan is super simpel, bereid de barbecue voor op 200 graden direct grillen en leg de steak een paar minuten op het rooster, draai het dan om en gril het af voor wederom een paar minuten. Met een kernthermometer controleren en de wagyu steak is gereed bij zo’n 52 graden. Een paar minuten laten rusten en daarna trancheren in schuine plakken.
Lekkere wok-groente erbij die je 6 minuten in de hete wok hebt gebakken tijdens het rusten van de wagyu steak, samen op een bord met wat chimichurri = eet smakelijk!
Tags: Rund