Iberico varkenswangen met aardappelpuree, spruitjes en pompoen

Low & slow‘, daar gaat het om bij garen van varkenswangen. Door de lange vezels in het vlees is het een must om ze lang te laten stoven. Een uur of 3 á 4 is minimaal om het heerlijke zachte sappige resultaat te krijgen. Samen met verse kruiden of een BBQ-rub en groente in de Dutch Oven is dit een prachtige dagbesteding. De beloning is groot als je dit aan het eind van de dag aan je familie of vrienden voorschotelt.

Iberico varkenswangen met aardappelpuree, spruitjes en pompoen

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 4 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • Kamado barbecue
  • Dutch Oven
  • Kookpan voor de spruitjes
  • Kookpan voor de aardappelen

Ingrediënten
  

  • 600 gram Iberico varkenswangen
  • bbq rub
  • 1/2 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 40 gram bloem
  • 6 takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 20 gram bruine suiker
  • 500 ml rode wijn
  • 250 ml water
  • 2 bouillonblokjes
  • 40 gram tomatenpuree
  • 400 gram pompoen
  • 400 gram spruitjes
  • 500 gram aardappelpuree
  • peper en zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Snij de vliezen en overtollig vet van de varkenswangen
  • Smeer de varkenswangen in met de BBQ rub en laat ze een uur marineren.
  • Verwarm de Kamado BBQ tot 130 graden en plaats de Dutch Oven boven de hete kolen.
  • Snij intussen de winterpeen, bleekselderij, ui en knoflook heel fijn.
  • Smelt boter in de Dutch Oven en bak de varkenswangen kort aan tot ze goudbruin zijn. Verwijder dan de varkenswangen uit de Dutch Oven.
  • Fruit het groentemengsel in het vet van de varkenswangen tot het zacht is.
  • Voeg de tomatenpuree en de bruine suiker eraan toe en roer goed door.
  • Blus het geheel af met de rode wijn en voeg dan de tijm, laurierblaadjes, water en de bouillonblokjes toe en roer het geheel goed door elkaar.
  • Zodra het kookt, voeg de varkenswangen eraan toe en laat het geheel zo'n 3 tot 4 uur garen.
  • Kook intussen de aardappels tot ze gaar zijn en pureer deze met wat boter tot een smeuïge aardappelpuree.
  • Als het vlees gereed is zet dan de Dutch Oven apart, het blijft nog heel lang warm.
  • Plaats een rooster in de kamado BBQ en grill de gesneden pompoen met wat olijfolie, tijm, zeezout en peper.
  • Kook de spruitjes kort en grill het daarna op het rooster in de barbecue tot ze goudbruin zijn.

Borden opmaken

  • Kook wat van het braadvocht in tot een wat dikkere saus.
  • Leg de aardappelpuree op het bord, een varkenswang in het midden, de spruitjes en pompoen ernaast en maak af met wat van de saus en wat verse kruiden.
Tags: