Char Siu (叉烧), ook wel bekend als Chinese BBQ pork, is een van oorsprong uit de Kantoneese keuken afkomstige gegrilde varkensschouder. Deze wordt dan gemarineerd met Char Sui saus en gegrild aan lange vleesvorken op de BBQ. Daar komt dan de naam vandaan: Char/叉 (vork) Siu/烧 (braden).
Char Siu kan gecombineerd worden met rijst, noodles of met een bao(包), zoals we in dit gerecht gaan maken als onderdeel van een hoofdgerecht. Deel 1 is de Char Siu, deel 2 is de Char Siu Bao.
1. Char Siu – 叉烧
Equipment
- 1 Afsluitbare plastic zak of bak
- 1 Kamado barbecue
- 1 Heat deflector (voor indirect grillen)
- 1 Bak kwast
Ingrediënten
- 150 gram varkensvlees
- 1 theelepel oestersaus
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel char siu saus
- 1 theelepel Chinese 5-spices
- 2 theelepels honing
Instructies
Marineren
- Doe alle ingredienten in een plastic, afsluitbare, zak.
- Marineer het vlees voor tenminste 4 uur in de koelkast.
Grillen
- Bereid de BBQ voor op 180 graden indirect grillen. Leg een lekbak onder het rooster op de heat deflector.
- Gril het varkensvlees op het rooster en smeer in met de marinade.
- Zodra het vlees boven de hete kolen bruin wordt, smeer het in met de marinade en draai het om zodat beide kanten van het vlees dichtschroeien.
- Snij vervolgens het vlees in kleine blokjes en bewaar apart.
Deel 2 komt eraan, zodra ik een goede mix en receptuur heb.
Tags: Chinees, Varken