Bolognese is de saus met gehakt en deze kan naast spaghetti, ook gebruikt worden voor lasagna. Het recept komt van Italië (maar wordt dan ‘Ragu alla bolognese’ genoemd) en wordt over hele wereld gebruikt, al dan niet aangepast voor de lokaal verkrijgbare ingrediënten. Het lekkerst is om de bolognese op een laag vuur tenminste 3 uur te laten sudderen. En dat kan heel goed in de Kamado BBQ met een Dutch oven en dan zo rond de 100 graden.
Spaghetti Bolognese
Equipment
- Kamado barbecue
- Side burner / Fornuis
- Dutch Oven
- Kookpan
- Staafmixer
Ingrediënten
- 1 blik gepelde tomaten Mutti
- 300 gram half-om-half gehakt
- 75 ml witte wijn
- 50 ml runderbouillon
- 50 ml volle melk
- 50 gram wortel
- 50 gram pancetta
- 25 gram roomboter
- 25 gram bleekselderij
- 25 ml olijfolie
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 1 laurierblad
- 1 eetlepel tomatenpuree
- peper & zout
- Parmezaanse kaas
Instructies
Bolognaise
- Verwarm de barbecue naar 100 graden en plaats de ring met de Dutch Oven
- Verhit nu in de Dutch oven, de boter en de olie
- Voeg toe: gesnipperde ui, fijn gesneden knoflook, fijn gesneden wortel, fijn gesneden bleekselderij en bak dit zo'n 10 minuten.
- Voeg dan de pancetta toe en bak een paar minuten mee
- Doe nu het gehakt erbij en rul het op hoog vuur tot het bruin is
- Blus het geheel af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen
- Doe de tomatenpuree en de runderbouillon erbij roer goed door en voeg dan de gepelde tomaten, de melk en het laurierblad toe.
- Roer alles goed door elkaar en doe de deksel op de Dutch oven.
- Laat alles pruttelen voor de komende 3 uren. Controleer af en toe, roer dan even door elkaar. Indien het te droog wordt voeg dan wat bouillon of water toe.
- Maal met de staafmixer het geheel tot een gladde Bolognesesaus.
Spaghetti
- Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Serveren
- Serveer de spaghetti in grote diepe borden en doe hier de Bolognesesaus over.
- Rasp er wat Parmezaanse kaas over en decoreer met een blaadje groen.
Notities
Naar een idee van Eef-kookt-zo