Orange Chicken is een Amerikaans-Chinees gerecht van gebakken kip in een glazuur met zoete sinaasappelsmaak en chilisaus. Zoals de beschrijving al aangeeft kom je het vaker in Noord-Amerika tegen dan in China en zou door de fastfoodketen ‘Panda Express’ op de markt zijn gezet. De term ‘Orange’ slaat op de smaak die voortkomt uit het gebruik van sinaasappelsap als een marinade en dat tevens terug te vinden is in de saus die over het gerecht wordt geserveerd.
Orange Chicken
Equipment
- 1 Kookpan
- 1 Koekenpan
- 3 Mengkommen
Ingrediënten
- 4 kippendijen
- 2 eieren
- 50 gram mais zetmeel
- 50 gram bloem
- 1 theelepel zout
- zonnebloemolie voor het bakken
Saus
- 125 ml sinaasappelsap vers
- 60 gram suiker
- 2 eetlepels rijst azijn
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel chillivlokken
- 2 eetlepels mix van water en maisena om saus in te dikken
- 1/2 theelepel zout
Instructies
- Snij de kippendijen in blokjes van ongeveer 2 á 3 centimeter en doe het in een mengkom.
- Vul de mengkom aan met sinaasappelsap (125 ml) en een halve theelepel zout en laat tenminste 1 uur marineren.
Saus
- Gebruik een 2e mengkom voor de saus en voeg de ingrediënten bij elkaar.
- Verwarm de saus voor 3 minuten tot het net niet kookt.
- Gebruik het maizena-papje om de saus in te dikken en laat het nog een paar minuten verwarmen tot de gewenste dikte. Bewaar apart.
Rijst
- Kook rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Kip
- Gebruik een 3e mengkom en doe hier de mais zetmeel, bloem, de eieren en het zout in en roer goed door elkaar.
- Doe de kipblokjes bij het meelmengsel en zorg ervoor dat de kipblokjes goed voorzien zijn van een laagje meel.
- Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en bak/frituur de kipblokjes tot ze mooi bruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Stort de kip en de saus bij elkaar (bewaar wat van de saus voor over de rijst) en serveer op een bord met rijst. Garneer met wat gesneden lente-uitjes of fijn gesneden koriander.