Het is voorjaar, tijd voor aspergesoep! Ook nu weer een crème-soep door eerst een roux te maken en daar de bouillon van de asperges aan toe te voegen. Als decoratie wat kopjes van de asperges, aangevuld met ei en ham. Niet alleen lekker, maar ook heel gezond dus. Asperges bevatten de stof asparagine. Een stof die bijvoorbeeld positief werkt bij vermoeidheid, een lage bloeddruk en hartkloppingen. Daarnaast werkt asperge bloedzuiverend en de calcium en asparagine-zuren in de groente reinigen je nieren.
Aspergesoep
Equipment
- Kookpan
- Staafmixer
Ingrediënten
- 500 gram witte asperges
- 1 liter water
- 2 bouillonblokjes kip of groente
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 100 ml kookroom
- 2 sjalotjes
- peper & zout
garnering
- 1 plakje in stukjes gesneden ham
- 1 gekookt ei
- verse peterselie
Instructies
- Doe het water met de bouillonblokjes in een ruime kookpan en breng aan de kook.
- Schil intussen de asperges en snij de harde onderkant eraf.
- Doe de schillen en de asperges in het kokende water.
- Haal na 10 minuten de asperges eruit en laat het water met de schillen 30 tot 60 minuten zachtjes pruttelen.
- Giet de soep door een vergiet en vang de bouillon op, vul aan met water tot weer 1 liter.
- Snipper de sjalotjes, verhit boter in de kookpan en voeg de sjalotjes eraan toe.
- Doe dan de bloem erbij en maak een roux.
- Doe nu beetje bij beetje de bouillon erbij en blijf roeren tot een gebonden soep.
- Snij de asperges in stukjes van 2 centimeter, houdt de kopjes apart en doe de rest bij de soep.
- Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde soep.
- Voeg de kookroom eraan toe en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer met gekookt ei, stukjes ham en wat peterselie.