Teriyaki zalm met wakamé en pandanrijst

Teriyaki is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans krijgt. De saus voor teriyaki wordt gemaakt van onder andere soja, suiker en rijstwijn. Wij gebruiken in dit gerecht o.a. mirin, een zoete rijstwijn met een laag alcoholpercentage, oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Afmaken doen we dan uiteraard met saké de zalm wordt gerook op cederhout. Van de rijst wordt een puree gemaakt met kokosmelk, een heerlijke combinatie. Eet smakelijk!

Teriyaki zalm op cederhout met wakamé en pandanrijst

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 2 personen

Equipment

  • Pan
  • Keukenmachine/blender
  • Kamado barbecue
  • Cederhouten plankje
  • Skillet
  • Bakkwast

Ingrediënten
  

Teriyakisaus

  • olijfolie
  • 2 cm gember
  • 1 rode peper
  • 50 ml soyasaus (kikkoman)
  • 50 ml mirin
  • 15 ml saké
  • 2 eetlepels bruine suiker

Pandanrijst

  • 150 gram pandanrijst
  • 100 ml kokosmelk rijst koken
  • 200 ml water
  • 100 ml kokosmelk rijst blenden

Zalm

  • 2 moten zalm (zonder vel)
  • 2 takjes tijm
  • 10 gram sesamzaad

Serveren

  • 1 pakje wakamé salade (zeewier)
  • 1 radijs
  • 1 citroen

Instructies
 

  • Bereid de barbecue voor op een gedeelte indirect en een gedeelte direct grillen, op zo'n 150 graden.

Pandanrijst

  • Kook de pandanrijst 10 minuten in 200ml water en 100ml kokosmelk, giet daarna af en laat 10 minuten rusten.
  • Meng de pandanrijst in de keukenmachine/blender met kokosmelk en maak er een puree van.

Teriyaki saus

  • Verwarm een skillet op de directe kant van de barbecue en doe er wat sesamzaad in tot deze bruin gekleurd zijn. Bewaar deze dan apart.
  • Doe wat olijfolie in de skillet gevolgd door de rode peper en gember.
  • Voeg de soyasaus, mirin en saké toe en roer goor door.
  • Doe de bruine suiker erbij, roer goed door en laat enkele minuten inkoken tot het een wat stroperige saus wordt.

Zalm

  • Leg de moeten zalm op een cederhouten plankje en leg deze op het directe deel van de barbecue.
  • Zodra het cederhouten plankje begint te branden/roken, verplaats het geheel naar het indirecte deel van de barbecue.
  • Gebruik een kwast om de teriyaki saus over de zalm te smeren.
  • De zalm is klaar zodra de kern een temperatuur heeft bereikt van 53 graden.
  • Voeg nog wat teriyaki saus toe over de zalm.

Serveren

  • Leg de moten zalm op een bordje, samen met de pandanrijstpuree en wakamé
  • Serveer met wat rode peper, sesamzaad en een takje tijm over de zalm en dunne plakjes radijs en citroen op het bord.
Tags: