Ga terug

Teriyaki zalm op cederhout met wakamé en pandanrijst

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 2 personen

Equipment

  • Pan
  • Keukenmachine/blender
  • Kamado barbecue
  • Cederhouten plankje
  • Skillet
  • Bakkwast

Ingrediënten
  

Teriyakisaus

  • olijfolie
  • 2 cm gember
  • 1 rode peper
  • 50 ml soyasaus (kikkoman)
  • 50 ml mirin
  • 15 ml saké
  • 2 eetlepels bruine suiker

Pandanrijst

  • 150 gram pandanrijst
  • 100 ml kokosmelk rijst koken
  • 200 ml water
  • 100 ml kokosmelk rijst blenden

Zalm

  • 2 moten zalm (zonder vel)
  • 2 takjes tijm
  • 10 gram sesamzaad

Serveren

  • 1 pakje wakamé salade (zeewier)
  • 1 radijs
  • 1 citroen

Instructies
 

  • Bereid de barbecue voor op een gedeelte indirect en een gedeelte direct grillen, op zo'n 150 graden.

Pandanrijst

  • Kook de pandanrijst 10 minuten in 200ml water en 100ml kokosmelk, giet daarna af en laat 10 minuten rusten.
  • Meng de pandanrijst in de keukenmachine/blender met kokosmelk en maak er een puree van.

Teriyaki saus

  • Verwarm een skillet op de directe kant van de barbecue en doe er wat sesamzaad in tot deze bruin gekleurd zijn. Bewaar deze dan apart.
  • Doe wat olijfolie in de skillet gevolgd door de rode peper en gember.
  • Voeg de soyasaus, mirin en saké toe en roer goor door.
  • Doe de bruine suiker erbij, roer goed door en laat enkele minuten inkoken tot het een wat stroperige saus wordt.

Zalm

  • Leg de moeten zalm op een cederhouten plankje en leg deze op het directe deel van de barbecue.
  • Zodra het cederhouten plankje begint te branden/roken, verplaats het geheel naar het indirecte deel van de barbecue.
  • Gebruik een kwast om de teriyaki saus over de zalm te smeren.
  • De zalm is klaar zodra de kern een temperatuur heeft bereikt van 53 graden.
  • Voeg nog wat teriyaki saus toe over de zalm.

Serveren

  • Leg de moten zalm op een bordje, samen met de pandanrijstpuree en wakamé
  • Serveer met wat rode peper, sesamzaad en een takje tijm over de zalm en dunne plakjes radijs en citroen op het bord.