Chicken Tikka Masala

Tikka is een term uit de Indiase keuken. Het verwijst naar stukjes gemarineerd vlees, zoals karbonade of kip (Chicken Tikka Masala), dat is gebakken of geroosterd.

Het van origine Arabische woord masala wordt veel gebruikt in Zuid-Oost Azië. Het is een mix van droge specerijen (gemalen of niet) of een pasta, wanneer gecombineerd met natte ingrediënten zoals ui of tomaat. Masala is dus het overkoepelende woord voor vele soorten kruidenmengsels.
Wij maken in dit gerecht dus gemarineerde kip met lekker veel kruiden gecombineerd met rijst!

Chicken Tikka Masala met rijst

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Kip marineren in koeling 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Equipment

  • Kamado barbecue
  • Dutch Oven
  • Vlees prikkers
  • Pan (rijst)
  • Kom

Ingrediënten
  

Marinade

  • 250 gram Kippendijfilet
  • 125 ml Griekse yoghurt
  • 4 teentjes knoflook (geperst)
  • 50 ml Arachide-olie (pinda-olie)
  • 1 theelepel Komijnpoeder
  • 1 theelepel Koriander
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1/4 theelepel Chillivlokken of cayenne
  • 1 theelepel Kardemom
  • 2 theelepels Citroensap

Curry

  • 100 gram Crème Fraîche
  • 2 gesnipperde uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten (Mutti)
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 theelepel kardemom
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1/4 theelepel nootmuskaat

Rijst

  • 300 gram Basmatirijst
  • 1 bosje verse koriander

Instructies
 

Marinade

  • Snij de kipfilet in blokjes van ongeveer 3cm
  • Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom en voeg de kipfiletblokjes toe.
  • Bewaar tenminste 2 uur in de koeling, langer is beter!

Curry

  • Bereid de barbecue voor op direct grillen op 180 graden en plaats de houder voor de Dutch Oven.
  • Plaats de Dutch Oven op de houder in de barbecue en bak de kip met yoghurt tot het gaar is en bewaar apart.
  • Fruit de ui, gember en knoflook aan in de Dutch Oven.
  • Voeg de droge kruiden eraan toe
  • Bak dan de tomatenpuree even kort mee en voeg de gepelde tomaten toe met de crème fraîche.
  • Laat de curry koken en 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg wat water toe als de saus te dik wordt.
  • Zet eventueel de Dutch Oven hoger in de barbecue op een rooster en probeer de temperatuur te temperen door de schuifjes wat verder dicht te zetten.
  • Voeg dan de kip eraan toe en breng eventueel op smaak met wat peper en zout.

Rijst

  • Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Serveren

  • Serveer de rijst rondom de saus en garneer met wat verse koriander.
Tags: ,