Hiervoor gebruik ik de San Marzano-tomaat. Ze worden geroemd om hun zoete smaak, dieprode kleur en stevig vruchtvlees. Dit komt omdat ze op de vulkanische bodem van de Sarno-rivier, aan de voet van de Vesuvius groeien. Er wordt wel beweerd dat de San Marzano de allerbeste tomaat is voor saus en soep.
De San Marzano tomaten hebben de beschermde D.O.P. aanduiding. De afkorting staat voor ‘Denominazione di Origine Protetta’ en garandeert dat de tomaten daadwerkelijk uit de regio Campanië komen.
Authentieke Italiaanse tomatensoep
Equipment
- Dutch Oven
- Kamado barbecue
- Staafmixer
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 gesnipperde ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 400 gram gepelde tomaten (San Marzano van Mutti)
- 350 ml groentebouillon
- verse basilicum
- peper en zout
- Mascarpone
Instructies
- Verwarm de barbecue op 160 graden direct-grillen en zet de Dutch Oven (DO) op het rooster.
- Doe de olijfolie in de DO en voeg de ui toe. Bak deze tot ze zacht/glazig zijn.
- Voeg de fijngesneden knoflook en de tomatenpuree toe en roer goed door.
- Doe de groentebouillon en de gepelde tomaten erbij en roer goed door. Laat het vervolgens zo'n 15 minuten pruttelen.
- Maak er met de staafmixer een gladde soep van en roer er 2 eetlepels mascarpone door. Laat het nog enkele minuten staan.
- Serveer met wat blaadjes basilicum en een lepeltje mascarpone.