Angus biefstukpuntjes met broccoli en aardappelpuree

Aberdeen Angus, of kortweg Angus, is een rundveeras dat in de 19e eeuw in het oosten van Schotland is gefokt. De runderen zijn hoornloos en hebben korte poten. De meeste Angus-runderen zijn zwart, de Black Angus, al bestaan er ook rode runderen, de Red Angus. De belangrijkste reden voor het wereldwijde succes van het Angus-ras is de kwaliteit van het vlees, met name de “marmering” van het vlees: dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Ideaal voor ons gerecht van vandaag dus!

Angus biefstukpuntjes met broccoli en aardappelpuree

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • Kamado barbecue
  • Pan
  • Pureestamper
  • Uitsteekring

Ingrediënten
  

Marinade

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 takje verse tijm
  • 1 teentje knoflook

Vlees

  • 300 gram Angus biefstuk

Aardappepuree

  • 4 grote aardappels
  • 1 scheutje melk
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels boter
  • 1 theelepel nootmuskaat

Groente

  • 1 broccoli

  • fijngesneden bieslook
  • peper en zout

Instructies
 

Marineren

  • Doe de marinade-ingrediënten in een kom
  • Snij de biefstuk in blokjes van 2 cm en doe deze in de kom met de marinade
  • Dek de kom af met plasticfolie en bewaar tenminste 3 uur in de koeling

Aardappelpuree

  • Schil de aardappels en snij ze in grove blokken
  • Kook de aardappels 20 minuten in ruim water, giet af en laat droog stomen
  • Stamp de aardappels fijn en de doe melk, mosterd en boter erbij
  • Stamp/roer door tot een smeuïge puree en breng op smaak met wat nootmuskaat.

Groente

  • Breng een pan met ruim water aan de kook
  • Snij de roosjes van de broccoli stam af, snij de stam zelf in kleine blokjes
  • Voeg de broccoli en blokjes toe aan het kokende water voor 6 minuten. Controleer met een vork of ze zacht (genoeg) zijn.
  • Giet af en breng op smaak met wat peper en zout.

Grillen

  • Haal de gemarineerde biefstuk uit de koeling om op kamertemperatuur te laten komen.
  • Maak intussen de barbecue gereed voor direct grillen op 200 graden.
  • Grill de biefstukpuntjes kort op het rooster. 5 minuten en regelmatig draaien zal voldoende zijn.

Serveren

  • Maak de aardappelpuree met behulp van een uitsteekring mooi rond op een bord en doe de biefstukpuntjes en broccoli erbij. Strooi wat bieslook over de biefstukpuntjes ter decoratie. Eet smakelijk!
Tags: ,