Canard à l’orange, choux de Bruxelles et pommes de terre frites

Oftewel: Eendenborstfilet in sinaasappelsaus met spruitjes en patat. Een Franse klassieker die het nog steeds heel goed doet op menig menukaart! Voorwaarde is wel een goede eendenborst en dus niet dat voorverpakte spul van de supermarkt maar kwaliteit vlees van de poulier of (keur)slager. Het kan in de oven of op de barbecue klaargemaakt worden, de sinaasappelsaus overheerst toch voor het grootste gedeelte en daar gaat het tenslotte om.

Canard a l’orange

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 10 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen

Equipment

  • 1 Koekenpan
  • 1 Steelpan
  • 1 Kamado barbecue (of oven)
  • 1 sinaasappelpers

Ingrediënten
  

  • 2 eendenborstfilet
  • 2 sinaasappels
  • 200 gram gevogelte fond
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 eetlepel maizena
  • zwarte peper

Instructies
 

  • Verwarm de barbecue één deel direct en één deel indirect, (of verarm de oven) op 180 graden.
  • Snij losse stukjes van de eendenborstfilets eraf, snij een ruitpatroon in de vetlaag, strooi er wat peper en zout over en leg ze met de vetlaag naar beneden boven het directe deel van de barbecue. (of in een koekenpan op het fornuis)
  • Bak de eendenborstfilets enkele minuten op de vetkant draai daarna om en bak nog 2 minuten.
  • Leg nu de eendenborst op het indirecte deel van de barbecue, of in een ovenschaal in het midden van de oven.
  • Laat het vlees verder garen tot een kerntemperatuur van 62 graden.
  • Laat de eendenborstfilets onder aluminiumfolie rusten voor 5 tot 10 minuten.
  • Rasp intussen 1 sinaasappel en pers deze dan uit
  • Snij één sinaasappel à vif (de partjes uit de schil)
  • Verwarm de bouillon in een steelpan, verwarm de koekenpan/skillet en strooi hier de suiker in.
  • Laat de suiker smelten tot een lichtbruine kleur (niet roeren) en doe er dan de bouillon bij.
  • Verwarm het geheel in de koekenpan en voeg de sinaasappelsap, gehakte sjalotten en de witte wijnazijn aan toe en laat dit inkoken.
  • Doe als laatste wat maizena bij de sinaasappelsaus tot het dik genoeg is. Breng op smaak met wat peper en zout.
  • Trancheer de eendenborstfilets en verwarm kort in de saus, verdeel dan op de borden en decoreer met sinaasappelpartjes en wat van de saus.
Tags: , ,