Carrilleras Ibérico y cabrales

Carrilleras = gestoofde wangen, varkensvlees van het Ibérico varkensras dat vrij rond loopt en zo’n beetje de hele dag eikels loopt te eten. Dit geeft het vlees zijn unieke smaak en de wangen van dit varken bevatten lange spiervezels en is dus uitermate geschikt voor stoofvlees.
Naar aanleiding van een recept van Hanos voegen we hier linzen aan toe, deze bevatten ijzer, eiwit en B-vitamines. Little gem met cabrales, Spaanse blauwschimmelkaas, als extra voor bij de linzen maakt het gerecht compleet.

Carrilleras Ibérico y cabrales

Voorbereidingstijd 10 min
Stoven in de BBQ 5 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Spaans
Porties 2 personen

Equipment

  • Kamado barbecue
  • Dutch Oven
  • Kookpan
  • Koksbrander (of Crème brûlée brander)

Ingrediënten
  

Carrillera

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder
  • 2 laurierbladen
  • 1 takje verse tijm
  • 500 gram Iberico varkenswangen
  • 60 gram Jus de veau
  • 1 liter water

Linzen

  • 100 gram spekblokjes
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gram gezeefde tomaten
  • 50 ml droge sherry
  • 300 ml gevogelte fond
  • 400 gram gekookte linzen
  • 1 takje verse tijm
  • 1 laurierblaadje

Little gem met cabrales

  • 2 Little gems
  • Olijfolie
  • Cabrales (Spaanse blauwschimmelkaas)
  • Crème Fraîche
  • Gefrituurde uitjes
  • Zout

Instructies
 

Carrilleras

  • Verwarm de barbecue tot 120 graden.
  • Maak de wangen schoon en snij overtollig vet eraf
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn
  • Myoteer de paprikapoeder in wat olie in de Dutch Oven en bak hierin de ui en de knoflook
  • Voeg de tijm en laurierblad toe
  • Los de jus de veau op in het water en voeg dit toe aan de Dutch oven
  • Voeg tenslotte de varkenswangen toe en laat dit 4 tot 5 uur garen. Geen deksel op de Dutch Oven.
  • Voeg eventueel kersen-rookhout toe aan de gloeiende kolen en sluit het deksel van de kamado.
  • Controleer elk uur of er nog genoeg vocht in de Dutch Oven is. De wangen net 'onder water' is goed. Roer af en toe even door.

Linzen

  • Hak de knoflook fijn en snipper de sjalot
  • Verhit olie in een kookpan en zet de spek, knoflook en ui aan.
  • Voeg de geritste tijm en laurierblad toe
  • Voeg dan de gezeefde tomaten en de sherry eraan toe
  • Kook het geheel in, verwijder het laurierblad en pureer de massa.
  • Voeg de gevogelte fond en de gekookte linzen toe en laat zachtjes pruttelen.

Little gem met cabrales

  • Haal de Dutch Oven met de wangen uit de barbecue en plaats een rooster. Breng de temperatuur naar zo'n 180 graden.
  • Snij de little gems in de lengte doormidden
  • Strijk ze in met olijfolie en grill beide kanten een paar minuten op het rooster in de barbecue.
  • Breng op smaak met wat zout
  • Verkruimel de cabrales over de little gems en gratineer met een brander.
  • Garneer met crème fraîche en gefrituurde uitjes.
Tags: , , , , ,