Chateabriand is een biefstuk van het rund dat uit het kopstuk van de ossenhaas komt. De naam komt van François René de Chateaubriand, Frans schrijver en politicus. Zijn kok zou voor het eerst een dergelijke biefstuk hebben bereid.
Chateaubriand met aardappelpartjes en haricots verts
Equipment
- Kamado barbecue
- Side burner
- Kern thermometer
- Skillet
- Kookpan
Ingrediënten
- 400 gram chateaubriand
- BBQ rub
- 250 gram aardappels
- 200 gram haricots verts
- olijfolie
- peper
- zeezout
Instructies
Chateaubriand
- Bereid de barbecue voor op 120 graden indirect grillen.
- Laat de chateaubriand tenminste 1 uur vóór bereiding op kamertemperatuur komen
- Smeer de chateaubriand in met olijfolie en vervolgens met een BBQ rub naar keus, eventueel gevolgd door wat zeezout
- Steek een kernthermometer in het vlees en leg het op het rooster in de barbecue.
- Laat garen tot een kerntemperatuur van 50 graden.
- Stook nu de barbecue op naar 250 graden direct grillen en bewaar de chateaubriand intussen onder aluminiumfolie.
- Gril een mooi korstje op het vlees door dit 1 minuut per kant op het rooster te leggen. Bewaar daarna 5 tot 10 minuten onder aluminiumfolie tot serveren.
Aardappelpartjes
- Snij aardappelpartjes uit de aardappels en bestrooi deze met peper en zout.
- Doe ze samen met wat olijfolie in een skillet en laat dit gaar worden in de barbecue.
Haricots verts
- Kook ruim water in de kookpan op de side burner en doe de haricots verts erin
- Laat 8 minuten koken en giet dan af.
- Strooi wat nootmuskaat over de boontjes.
Serveren
- Serveer de haricots verts op een bordje met wat aardappelpartjes en tranchees van chateaubriand.