Uit de Perzische keuken komt dit kebab (kebob) gerecht met saffraan en als extra wat pijnboompitten. Het zou op houtskool gegrilled moeten worden maar kan ook prima in een grillpan op het fornuis. Het wordt oorspronkelijk geserveerd met gegrillde tomaten dus als je daar van houdt kun je die erbij doen. 😉
De rijst krijgt zijn kleur door de saffraan en het is leuk voor de opmaak om de rijst in twee delen te koken, één met de saffraan en één deel zonder de saffraan.
Chicken Kebab Torsh
Equipment
- Kamado barbecue (of grillpan op het fornuis)
- Vijzel
- Kookpan
- BBQ Spiesjes (bij voorkeur platte)
- Mengkom
- Huishoudfolie
Ingrediënten
Marinade
- 0,1 gram Saffraan
- 1 eetlepel heet water (voor de saffraan)
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels Extra vierge olijfolie
- 1 bosje verse peterselie
- 2 theelepels kardemom
- 1 theelepel citroen zeste
- 4 fijngehakte walnoten
- 4 eetlepels Granaatappel Melasse
Kip
- 300 gram kippendijen
Rijst
- 200 gram basmatirijst
- 50 gram ongezouten roomboter
- 2 theelepels kardemom
- 400 ml water (voor de rijst)
- 0,1 gram Saffraan
- 1 eetlepel heet water (voor de saffraan)
- 1 theelepel zout
Overig
- Granaatappelpitten
- Peterselie
- Peper & Zout (naar smaak)
Instructies
Marinade
- Snij de kippendijen in blokjes van 3 cm
- Doe de saffraan in een vijzel en stamp het heel fijn
- Doe een eetlepel heet water bij de saffraan en laat even intrekken
- Doe de overige ingrediënten in een kom, doe de saffraan-infusie en de kippendijen erbij.
- Roer goed door elkaar en laat tenminste 2 uur afgedekt marineren in de koeling.
Rijst koken (zie tip)
- Doe boter in een kookpan en laat smelten op middelhoog vuur
- Doe de kardemom erbij en laat 30 seconden mengen.
- Voeg de rijst toe en roer goed door de boter.
- Stamp de saffraan in de vijzel tot een fijne poeder en doe daar 1 eetlepel heet water bij.
- Voeg 400 ml water en de saffraan-infusie toe en breng aan de kook. Laat 10 tot 12 minuten zachtjes koken tot al het water is opgenomen.
- Haal de pan van het vuur en laat 5 tot 10 minuten rusten.
Kip kebab
- Rijg de kippendijen aan platte spiesjes
- Besprenkel de kebabs met wat olijfolie
- Bak de kebabs (bij voorkeur op de barbecue) tot ze bruin kleuren en de kip gaar is (af en toe omdraaien)
Garneren
- Doe de rijst op een mooi bord en de kebabspiesjes op de rijst. Garneer dan met pijnboompitten en wat gemalen walnoten en peterselie.
Notities
Tip: kook de rijst in 2 aparte pannen, één met de saffraan en één zonder zodat je witte en oranje rijst kunt opdienen.