Diana was de Romeinse godin van de wilde dieren en de jacht. Ze was de zus van Apollo en werd geprezen om haar kracht, schoonheid en kwaliteiten als jager. De saus “Diane” werd traditioneel bij wild geserveerd en werd toentertijd gemaakt met room, truffels en een ruime hoeveelheid zwarte peper. Maar in de loop der jaren kwam er een verschuiving van wild naar rundsvlees.
Steak Diane leent zich perfect voor flamberen met cognac, wat mooie vlammen oplevert. Flamberen heeft tot doel de alcohol te verbranden en versterkt de smaak van het vlees.
Entrecote Diane, bimi’s en gegrilde krieltjes
Equipment
- Kamado barbecue
- 2 Skillets
- Aluminiumfolie
Ingrediënten
Diane saus
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 gesnipperde ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gram kastanje champignons
- 3 eetlepels Dijon mosterd
- 2 eetlepels cognac
- 2 theelepels Worcestershire saus
- 100 ml kookroom
Entrecotes
- 2 entrecotes
- 1 eetlepel olijfolie
- peper en zout
Bimi's
- 200 gram bimi
Krieltjes
- 200 gram krieltjes
- 1 eetlepel paprika poeder
- 20 gram peterselie
Instructies
- Maak de barbecue gereed voor zowel direct als indirect grillen op 110 graden.
Entrecotes
- Smeer een beetje olijfolie op de entrecotes en doe er wat peper en zout over. Leg ze op de barbecue.
- Laat garen tot een kerntemperatuur van 50 graden. Laat hierna het vlees even rusten onder aluminiumfolie.
Krieltjes
- Voeg fijngesneden peterselie en paprikapoeder toe aan de krieltjes
- Verwarm een skillet op het directe deel, doe hier wat olijfolie in en voeg de krieltjes toe. Laat deze garen tot het vlees klaar is.
Bimi's
- De bimi's kun je een paar minuten koken, maar mag ook op het indirecte deel van de barbecue gaar worden. Na het koken ook op de barbecue, pas op dat ze niet verbranden.
Diane-saus
- Doe wat olijfolie in een skillet en fruit de gesnipperde ui tot ze zacht en glazig zijn.
- Voeg de fijngesneden knoflook en champignons toe, samen met een klontje boter en roer door elkaar.
- Voeg dan de Worcestershire saus en Dijon mosterd toe en roer door elkaar.
- Flambeer met de cognac
- Voeg de kookroom toe en laat een paar minuten indikken.
Entrecotes
- Laat de barbecue verhitten tot 250 graden
- Leg de entrecotes 1,5 minuut op de hete gril voor een mooi bruin korstje
Serveren
- Serveer de krieltjes, bimi's en entrecotes op een mooi bord en doe wat van de Diane-saus over het vlees.