Fazantfilet met witlof

Het is in Nederland toegestaan om te jagen op wild tijdens het jachtseizoen. Dit seizoen wordt door de Rijksoverheid vastgesteld. In deze periode is het alle jachthouders, jagers met een jachtveld, toegestaan om de wildstand in hun jachtgebied duurzaam te benutten voor consumptie. Binnen het lokale samenwerkingsverband van jagers, de wildbeheereenheden, worden hier naar aanleiding van tellingen afspraken over gemaakt. De wildsoorten waarop wordt gejaagd zijn haas, fazant, wilde eend, houtduif en konijn.

Wij maken dit keer een gerecht met fazantfilet.

Fazantfilet met witlof en aardappel

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 15 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • Skillet
  • Kamado barbecue (direct en indirect grillen)

Ingrediƫnten
  

  • boter
  • 2 witlof
  • olijfolie
  • poedersuiker
  • 3 eetlepels water
  • 100 gram zilveruitjes
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram bospaddestoelen of champignons
  • peper en zout
  • 2 fazantfilets
  • ontbijtspek reepjes
  • 1 scheutje cognac
  • 200 ml wildbouillon

Instructies
 

  • Bereid de barbecue voor op direct en indirect grillen op 150 graden.

Witlof

  • Snijd intussen de witlof in de lengte door em strooi hier wat poedersuiker en olijfolie over.
  • Grill de witlof op het indirecte rooster tot deze gaar is.

Zilveruitjes

  • Smelt de boter in een skillet op het directe deel van de barbecue en voeg de zilveruitjes hieraan toe.
  • Doe na 2 minuten stoven de poedersuiker over de uitjes en laat lichtjes bruin worden.
  • Voeg 3 eetlepels water hieraan toe en laat een paar minuten sudderen tot het gaat karameliseren. Bewaar apart.

Paddestoelen

  • Smelt nieuw boter in de skillet en voeg de fijngesneden paddestoelen toe. Bak dit tot ze bruin zijn en kruid met peper en zout. Bewaar apart.

Fazantfilets

  • Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Fruit aan in een klontje boter in een skillet.
  • Wikkel de ontbijtspek om de fazantfilets, dit voorkomt uitdrogen tijdens het grillen.
  • Voeg de fazantfilets toe en geef deze aan alle kanten een mooi bruin korstje. (maillard-reactie)
  • Blus af met de cognac, flambeer en leg fazantfilets op het rooster op het indirecte deel van de barbecue. Behoud de sjalot en knoflook in de skillet.
  • De fazantfilets zijn klaar als de kerntemperatuur 70 graden is.

Saus

  • Voeg de wildfond toe in de skillet en laat een paar minuten inkoken.
  • Doe dan de zilveruitjes en de paddestoelen erbij en laat zachtjes pruttelen tot serveren.
  • Gril intussen wat spekreepjes op het rooster in de barbecue tot ze krokant zijn.
  • Doe de fazantfilets op een bord en serveer met de gegrilde spek(reepjes), de witlof en zilveruitjes/champignon-saus.
Tags: , , ,