Lekkere gehaktballen voor bij de maaltijd. Met Bretons gehakt zijn er extra (Bretonse) kruiden toegevoegd aan het gehakt voor een nog betere smaak. Bretons is (of was) een Keltisch volk dat leefde in gebieden in Bretagne, Frankrijk. Zij danken hun naam aan de Britstalige groepen die vanuit het zuidwesten van Groot-Brittannië emigreerden naar Frankrijk, naar een gebied dat nu Bretagne heet.
Gehaktballen
Equipment
- Braadpan
- Mengkom
Ingrediënten
Gehakt
- 300 gram gehakt half-om-half eventueel Bretons gehakt
- 1 ei
- 40 gram paneermeel
- 1 eetlepel Groningse mosterd
- 1 eetlepel Ketjap manis
- 1 eetlepel tomaten ketchup
- 1 theelepel nootmuskaat tenzij je Bretons gehakt gebruikt
- olijfolie
Jus
- 150 ml runder fond
- 1 eetlepel Ketjap Manis
- 15 gram boter
Instructies
- Doe het gehakt in een kom en voeg alle ingrediënten toe.
- Kneed alles samen en vorm 4 stevige ballen.
- Laat de ballen in de kom, afgedekt 1/2 uur in de koelkast rusten.
- Verhit de braadpan en voeg een beetje olijfolie toe.
- Laat de ballen gelijkmatig bruin worden gedurende 10 minuten.
Jus
- Voeg beetje bij beetje de runderfond toe en laat dit goed warm worden.
- Voeg de ketjap manis, boter en runderfond toe.
- Laat de gehaktballen nog 30 minuten pruttelen op laag vuur en keer af en toe om.