Eigenlijk is souvlaki een spies met vlees en dat is meestal varkens- of lamsvlees. Gegrilled op een houtskoolvuur en geserveerd op een pitabroodje. Echter… ik bereid ‘m dit keer in een Dutch Oven en maak er een lekker stoofpotje van met souvlaki kruiden, geserveerd op een bord met Griekse salade.
Griekse vleesschotel met souvlaki kruiden
Equipment
- 1 Kamado BBQ
- 1 Dutch Oven
Ingrediënten
- 350 gram varkenshaas
- 200 gram champignons
- 200 ml kookroom
- 180 gram Feta
- 70 gram tomatenpuree
- 15 gram souvlaki kruiden
https://chefvandeachtertuin.nl/souvlaki-kruidenmix/ - 2 tenen knoflook
- 2 lente ui
- 1 citroen
- 1 gele paprika
- 1 rode paprika
- 1 ui
Instructies
Marineren
- Meng 10 gram souvlaki kruiden met citroensap
- Snij de varkenshaas in blokjes en voeg toe aan de marinade
- Roer goed door elkaar en laat tenminste 30 minuten marineren in de koeling
Barbecue
- Maak de barbecue gereed voor direct grillen op 180 graden en plaats een rooster in de kamado
- Gril de varkenshaasblokjes op het rooster voor een maillard-effect. Ze hoeven nog niet geheel gaar te zijn. Bewaar apart.
- Verwijder het rooster en plaats de Dutch Oven in de BBQ en bak de gesneden ui met wat olijfolie tot ze glazig zijn.
- Voeg de gesneden champignons eraan toe, de overige Souvlaki kruiden, de gesneden knoflook en de in blokjes gesneden gele en rode paprika. Roer goed door elkaar.
- Voeg de tomatenpuree eraan toe om te ontzuren en blus het geheel af met de kookroom. Breng al roerend aan de kook.
- Voeg dan de verkruimelde Feta eraan toe en zodra dit gesmolten is kunnen de varkenshaasblokjes er bij.
- Maak nu een indirecte zone in de kamado en zet de Dutch Oven hier op zodat het geheel nog 15 tot 20 minuten kan pruttelen.
- Serveer de vleesschotel op een paar bordjes en doe wat lente ui ringetjes erover. Garneer met Griekse salade.
Souvlaki kruiden
ingrediënten voor ongeveer 20 gram kruidenmix
Equipment
- 1 Mengkom
Ingrediënten
- 6 theelepels oregano
- 6 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels tijm
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel zeezout
- 1/2 theelepel gemalen zwarte peper
Instructies
- Meng alle kruiden door elkaar