Hertenbiefstuk met rodewijnsaus

Het wordt herfst en dat houdt in dat we naar de wild-recepten gaan. Hertenbiefstuk is daar wel het meest populair in en we maken deze samen met rodewijnsaus, rode kool en aardappelschijfjes.

Hertenbiefstuk met rodewijnsaus

Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • Hapjespan
  • Zeef
  • Steelpan
  • Kamado barbecue

Ingrediƫnten
  

  • 300 gram rode kool
  • 3 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels water
  • 250 ml rode wijn
  • 200 ml water
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bouillonblokje
  • 1 takje tijm
  • 2 plakjes ontbijtkoek
  • 7 takjes rozemarijn
  • 300 gram hertenbiefstuk
  • peper en zout
  • olijfolie

Instructies
 

Rode wijn saus

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn
  • Karamelliseer de bruike suiker en 3 eetlepels water in een hapjespan
  • Blus af met balsamicoazijn, 200ml rode wijn en 200ml water.
  • Voeg de ui, knoflook, tijm en het groen van 1 takje rozemarijn toe
  • Verkruimel het bouillonblokje in de saus en roer goed door elkaar
  • Kook de saus tot de helft in en schenk het dan in een zeef boven een steelpan en zet deze terug op het vuur.
  • Verkruimel nu 2 plakjes ontbijtkoek door de saus en blijf roeren tot de ontbijtkoek is opgelost.

Hertenbiefstuk

  • Bereid de barbecue voor op direct grillen op 250 graden.
  • Snij intussen de hertenbiefstuk in blokjes van 3 bij 3 cm en smeer licht in met olijfolie
  • Haal de blaadjes van de overige 6 takjes rozemarijn af maar laat de bovenste paar blaadjes eraan, snijd aan het uiteinde een punt.
  • Doe aan elk rozemarijntakje nu blokjes hertenbiefstuk.
  • Leg de takjes rozemarijn met hertenbiefstuk op het hete rooster in de barbecue, bescherm de groene blaadjes met aluminiumfolie zodat deze niet verbranden. Na 3 minuten per kant is de hertenbiefstuk gereed, controleer met een kernthermometer, 52 graden is goed.
  • Laat het vlees een paar minuten rusten alvorens te serveren.

Serveren

  • Serveer de hertenbiefstuk op een bord en doe er wat van de rodewijnsaus over.

Notities

Lekker met rode kool met appel en gebakken aardappelschijfjes.
Tags: ,