Het wordt herfst en dat houdt in dat we naar de wild-recepten gaan. Hertenbiefstuk is daar wel het meest populair in en we maken deze samen met rodewijnsaus, rode kool en aardappelschijfjes.
Hertenbiefstuk met rodewijnsaus
Equipment
- Hapjespan
- Zeef
- Steelpan
- Kamado barbecue
Ingrediƫnten
- 300 gram rode kool
- 3 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- 3 eetlepels water
- 250 ml rode wijn
- 200 ml water
- 3 eetlepels bruine suiker
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 bouillonblokje
- 1 takje tijm
- 2 plakjes ontbijtkoek
- 7 takjes rozemarijn
- 300 gram hertenbiefstuk
- peper en zout
- olijfolie
Instructies
Rode wijn saus
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn
- Karamelliseer de bruike suiker en 3 eetlepels water in een hapjespan
- Blus af met balsamicoazijn, 200ml rode wijn en 200ml water.
- Voeg de ui, knoflook, tijm en het groen van 1 takje rozemarijn toe
- Verkruimel het bouillonblokje in de saus en roer goed door elkaar
- Kook de saus tot de helft in en schenk het dan in een zeef boven een steelpan en zet deze terug op het vuur.
- Verkruimel nu 2 plakjes ontbijtkoek door de saus en blijf roeren tot de ontbijtkoek is opgelost.
Hertenbiefstuk
- Bereid de barbecue voor op direct grillen op 250 graden.
- Snij intussen de hertenbiefstuk in blokjes van 3 bij 3 cm en smeer licht in met olijfolie
- Haal de blaadjes van de overige 6 takjes rozemarijn af maar laat de bovenste paar blaadjes eraan, snijd aan het uiteinde een punt.
- Doe aan elk rozemarijntakje nu blokjes hertenbiefstuk.
- Leg de takjes rozemarijn met hertenbiefstuk op het hete rooster in de barbecue, bescherm de groene blaadjes met aluminiumfolie zodat deze niet verbranden. Na 3 minuten per kant is de hertenbiefstuk gereed, controleer met een kernthermometer, 52 graden is goed.
- Laat het vlees een paar minuten rusten alvorens te serveren.
Serveren
- Serveer de hertenbiefstuk op een bord en doe er wat van de rodewijnsaus over.
Notities
Lekker met rode kool met appel en gebakken aardappelschijfjes.