Vlees van het Iberico varken uit het noorden van Spanje kenmerkt zich door de zoete, nootachtige smaak en wordt beschouwd als het lekkerste varkensvlees dat er is. De prachtige vetmarmering is het gevolg van een speciaal eikel-dieet en dat proef je! Gesneden uit de schouder en rug, dit sappige vlees garandeert een smakelijk gerecht!
Iberico kotelet met mosterdsaus, spruiten en aardappelpuree
Equipment
- 1 Kamado barbecue
- 1 Plate-setter/devider
- 2 Kookpannen
- 1 Sauspan
- 1 Kernthermometer
Ingrediƫnten
Koteletten
- 2 Iberico koteletten
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
Aardappelpuree
- 300 gram aardappels
- 100 ml melk
- 50 gram boter
- peper en zout naar smaak
- 1 snufje nootmuskaat
Spruitjes
- 200 gram spruitjes
- 20 gram boter
- 1 snufje nootmuskaat
Saus
- 2 eetlepels rietsuiker
- 2 eetlepels Balsamico azijn
- 1 eetlepel mosterd
Instructies
- Bereid de barbecue voor op 150 graden indirect grillen
Saus
- Voeg de ingrediƫnten voor de saus toe aan de sauspan en verwarm dit zodat de suiker op lost.
Koteletten
- Wentel beide kanten van de koteletten door de bloem en doe er wat peper en zout over.
- Bak de koteletten kort in een hete skillet op de barbecue (of side burner) en besprenkel met een beetje van de saus
- Plaats daarna de koteletten op het indirecte rooster in de barbecue
- De koteletten zijn klaar bij een kerntemperatuur van 72 graden.
Aardappels en spruitjes
- Schil en kook de aardappels voor 20 minuten
- Was intussen de spruitjes en haal losse blaadjes eraf.
- Kook de spruitjes voor 10 tot 12 minuten
- Strooi wat nootmuskaat erover en bewaar tot serveren.
- Giet de aardappels af en laat droog stomen
- Stamp de aardappels tot een puree en voeg de melk en boter toe. Breng op smaak met peper en zout en wat nootmuskaat.
Serveren
- Doe de aardappelpuree op een bord, doe er wat saus over, leg dan de Iberico kotelet op de aardaapelpuree.
- Maak het bord mooi op door de spruitjes rondom de puree te leggen
- Doe tenslotte wat van de saus over de kotelet. Eet smakelijk!