Een Italiaans tintje door de kruiden die gebruikt worden en de pecorino-kaas en Mozzarella. Daarnaast gebruik ik een Napolitaanse Marinara (zie 2e recept onderaan) als glace om de gehaktbrood in te smeren en de laatste 10 minuten in de barbecue mee te grillen om zodoende een ge-karamelliseerd laagje erop te krijgen. Geserveerd met een frisse Rucola salade maakt dit een complete maaltijd.
Italiaans gehaktbrood in pancetta
Equipment
- Kamado barbecue
- Vershoudfolie
- Aluminiumfolie
- Mengkom
Ingrediënten
- 2 bruine boterhammen
- 300 gram gehakt half-om
- 20 ml melk
- 1 kleine wortel
- 50 gram champignons
- 1 grote sjalot
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- 2 takjes rozemarijn
- 50 gram pecorino kaas
- 3 takjes peterselie
- 1 ei
- 12 plakjes pancetta
- 200 gram Mozzarella
Instructies
- Snij de korsten van het brood en week het in de melk
- Rasp de wortel, de champignons en de pecorino kaas
- Hak de rozemarijn-blaadjes en de peterselie zeer fijn
- Doe het gehakt in de mengkom en voeg bovenstaande ingrediënten toe, samen met een ei. Roer goed door elkaar.
- Leg twee lagen vershoudfolie op het werkblad en leg hierop dakpansgewijs de pancetta reepjes.
- Doe het gehaktmengsel op de pancetta zodanig dat een rechthoekige vorm ontstaat.
- Snij reepjes van de Mozzarella en leg deze in de breedte op het midden van het gehakt.
- Rol nu het geheel met behulp van de vershoudfolie tot een rol en 'draai' de uiteinden van de folie dicht. Probeer zo weinig mogelijk lucht in de rol te houden.
- Doe als laatste aluminiumfolie om de rol en bewaar het tenminste 2 uur in de koeling.
- Bereid de barbecue voor op indirect grillen op 180 graden.
- Plaats de gehaktbrood uit de koeling op het rooster van de barbecue.
- Bak het gehaktbrood 1 uur, of tot de kerntemperatuur 85 graden is.
Napolitaanse Tomatensaus (Marinara)
Equipment
- Skillet (of kookpan of diepe koekenpan)
Ingrediënten
- 400 gram Mutti Passata
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels verse oregano
- 1 theelepel zout
- gemalen zwarte peper
- olijfolie
Instructies
- Snipper de ui zeer fijn
- Voeg wat olijfolie toe aan de skillet
- Fruit de gesnipperde ui in de skillet
- Voeg de geperste knoflook teentjes toe
- Roer er vervolgens de verse oregano door
- Doe dan de tomaten passata erbij
- Breng op smaak met wat peper en zout
- Laat 20 minuten zachtjes pruttelen, af en toe roeren. Eventueel wat water toevoegen als het te dik wordt.