Kalfsoester met cognac, paddenstoelensaus en geroosterde pompoen

De kalfsoester is een deel van de kalfshaas of van de bovenbil en wordt snel om en om gebakken. Het is een erg mals stuk vlees als het goed wordt bereid. Het is zeer fijndradig, hierdoor is het vlees botermals en heeft het een fijne en zachte, maar toch volle smaak. Als de kalfsoester goed gebakken wordt, is de biefstuk zó zacht en mals dat het vlees op je tong smelt. Dat gezegd hebbende, gaan we maar eens een poging wagen met het volgende recept:

Kalfsoester met cognac, paddenstoelensaus en geroosterde pompoen

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • Kamado barbecue
  • 2 Skillets
  • 1 Ovenschaal
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten
  

Geroosterde pompoen

  • 1 stronk witlof
  • 1 rode ui
  • 1 pompoen
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 2 eetlepels boter

Paddenstoelensaus

  • olijfolie
  • boter
  • 200 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje bieslook
  • 2 takjes peterselie
  • 150 ml room
  • 70 ml rode wijn

Kalfsoester

  • 2 kalfsoesters
  • olijfolie
  • boter
  • 1 scheutje cognac

Instructies
 

  • Bereid de barbecue voor op indirect grillen (met hitteschild) op 200 graden.

Geroosterde pompoen

  • Schil de pompoen en snijd in stukken van 1cm, schil de rode ui en snijd in plakjes, snijd de witlof in stukken van 2cm.
  • Voeg alles samen in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Kruid stevig met zout en peper.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats 30 minuten in de barbecue.
  • Verwijder de folie, roer alles goed door
  • Verdeel de rietsuiker en twee lepels boter over de pompen en plaats de overschaal 10 minuten terug in de barbecue. Bewaar daarna apart tot het vlees klaar is.

Paddenstoelensaus

  • Wijzig de barbecue nu naar direct grillen door het hitteschild te verwijderen, tot maximaal 250 graden.
  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snij de paddestoelen in kleine stukjes
  • Verwarm de skillet in de barbecue en smelt ruim boter en wat olijfolie.
  • Voeg de paddestoelen toe aan de skillet en bak een paar minuten tot het meeste vocht ui de paddestoelen is verdampt.
  • Blus af met rode wijn en room en laat nog een paar minuten pruttelen. Bewaar daarna apart tot het vlees klaar is.

Kalfsoester

  • Smeer de kalfsoester aan beide kanten in met wat olijfolie en wrijf in met peper en zout..
  • Verhit boter en olijfolie in een skillet.
  • Bak de kalfsoester 1,5 minuten in de skillet, draai om en bak nog 1,5 minuten.
  • Blus af met een scheutje cognac en flambeer het vlees.

Notities

Garneer met een takje bieslook en wat peterselie.