Kip van een draaispit is lekker(der) omdat tijdens het draaien van het spit de sappen door en over het vlees vloeien. Dat maakt de kip malser dan een kip uit de oven of vanaf het rooster in de BBQ. Daar heb je dus een draaispit voor nodig en voor de Keij Kamado is dat de ‘rotisserie-accessoire‘. Aangesloten op een motortje draait deze continue rond en de bijbehorende taps-toelopende ring voor de kamado zorgt ervoor dat de dome dicht kan.
Kip van ’t spit
Equipment
- 1 Kamado barbecue
- 1 Rotisserie accessoire
- Slagerstouw
Ingrediƫnten
- 1 hele kip
- 4 eetlepels roomboter
- 4 eetlepels kipkruiden rub
- 2 teentjes geperste knoflook optioneel
- 1 eetlepel citroensap optioneel
Instructies
- Steek de de kolen aan en maak de barbecue gereed voor direct garen tussen 150 en 200 graden.
- Als de boter op kamertemperatuur is, meng deze dan met de kruiden
- Haal met een vinger het vel los van de kip, zowel op de borst als de poten
- Doe dan de helft de kruidenboter onder het vel, de andere helft over de buitenkant van de kip.
- Bind nu met slagerstouw de poten en vleugels bij elkaar en strak om de romp van de kip. Hierdoor wordt de kip gelijkmatig gaar!
- Rijg dan de kip op de spies en zet deze vast met de vorken, pas op dat je niet door het vel heen prikt.
- Laat de kip dan roteren in de barbecue tot de kerntemperatuur zo'n 75 graden is. Dit duurt bij een middelmatige grootte van de kip zo'n 50 minuten tot een uur.
- Smeer de kip eventueel na een half uur in met wat barbecue-saus voor extra smaak. Je kunt ook een knoflook-citroen mengsel maken en de kip daarmee regelmatig bestrijken tijden het grillen.
- Neem de kip van het spit en laat deze nog zo'n 15 minuten rusten.
- Snij eventueel de poten en de vleugels van de kip om apart te serveren van de romp of snijd de kip aan tafel. Eet smakelijk!