MOINK balls met wokgroenten

De term ‘MOINK‘ is een samensmelting van de geluiden die de dieren maken waarvan deze balletjes worden gemaakt, ‘Moo’ van het rund, ‘Oink’ van het varken, namelijk rundergehakt met daar omheen ontbijtspek.

MOINK balls met wokgroenten

Voorbereidingstijd 20 min
BBQ tijd 40 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • Kamado barbecue
  • Kernthermometer
  • Rookhoutsnippers
  • Druip-pan/folie
  • IJslepel (om de ballen te maken)
  • Wok

Ingrediënten
  

  • 300 gram rundergehakt
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden gedroogd
  • 1 theelepel zwarte peper gemalen
  • 2 theelepels knoflook poeder
  • 20 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 30 gram paneermeel
  • 50 ml melk
  • 1 ei losgeklopt
  • 10 plakjes ontbijtspek
  • 2 eetlepels barbecue rub
  • barbecue saus

Wokgroente

  • 300 gram gemengde wokgroente fijngesneden witte kool, prei, rode ui, rode paprika, broccoli en courgette.
  • 1 dl water
  • 1 scheutje sojasaus
  • peper en zout
  • kastanje champignons

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten in een kom en meng met het gehakt.
  • Maak balletjes ter grootte van net geen golfbal. Wellicht handig om hier een ijslepel voor te gebruiken.
  • Rol de balletjes door de barbecue rub.
  • Wikkel om elk balletje een reepje ontbijtspek.
  • Zet de MOINK ballen 30 minuten in de koeling.
  • Bereid de barbecue voor op indirect grillen op 120 graden. Zet het druippannetje onder het rooster.
  • Voeg rookhout toe op de gloeiende kolen en leg de MOINK ballen op het rooster.
  • De MOINK ballen tussentijds (als ze bijna klaar zijn) insmeren met barbecuesaus.
  • De MOINK ballen zijn klaar bij een kerntemperatuur van 70 graden.

Wokgroenten

  • Maak de barbecue gereed voor bakken met de wok, direct op 250 graden.
  • Snij de wokgroenten in kleine stukjes. Voeg eventueel kastanje-champignons toe.
  • Doe wat zonnebloemolie in de wok en wanneer het heet is, doe de groente erbij.
  • Wok de groente in 3 minuten en voeg dan 1dl water en een scheutje sojasaus toe, bak nog 1 minuut.
  • Bestrooi met wat peper en zout naar smaak.