Volgens Wikipedia: De naam nasi goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied: “nasi”, dat gekookte rijst betekent, en “goreng”, dat gebakken betekent. Het refereert specifiek aan de Indonesische varianten. Nasi goreng wordt in Indonesië gezien als nationaal gerecht.
Volgens Wikipedia: Saté is van oorsprong een Indonesisch en Maleisisch gerecht, bestaande uit drie of meer stukjes geroosterd vlees op een dunne houten spies, meestal van bamboe. De Indonesische naam ervoor is sate. In Maleisië en Singapore komt men het vaak tegen als satay.
Gecombineerd en bereidt op de Keij Kamado wordt dit weer een heerlijk gerecht. Afgeleid van een idee van Jop van der Bijl.
Het recept:
Nasi Goreng met saté babi
Equipment
- Kookpan
- Koekenpan/Skillet
- Grillpan of gebruik de BBQ
- Mengkom
- Wokpan
- Kamado als je gaat wokken op de BBQ
- Wokpan ring voor Kamado als je gaat wokken op de BBQ
Ingrediënten
Nasi
- 250 gram witte rijst
- 100 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel ve-tsin
- 150 gram plakjes ham
- 1 varkenshaas
- 1 eetlepel sojasaus light
- 1 snufje witte peper
- 1 prei
- 1/2 eetlepel sesamolie
Saté babi & marinade
- 1 varkenshaas
- 6 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel gember poeder
- 1 theelepel koriander poeder
- 3 teentjes knoflook
Instructies
Voorbereiding
- Snij de varkenshaas voor de sate babi in blokjes,
- Doe de marinade-ingrediënten in een kom, voeg de blokjes vlees eraan toe, roer door elkaar en bewaar tenminste 2 uren afgedekt in de koeling.
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking en bewaar apart
- Snij de varkenshaas voor de nasi in kleine blokjes en braad aan in een koekenpan. Bewaar apart.
- Snij de prei in dunne ringen en bewaar apart
- Snij de hamplakjes in vierkante blokjes van 1cm (bewaar 1 plakje voor garnering) en bewaar apart
Nasi Goreng
- Roer 2 eieren door elkaar in een kom
- Verhit een wokpan met wat olie en bak het ei-mengsel tot het stolt
- Doe dan de gekookte rijst erbij en roer goed door elkaar
- Voeg dan wat zout en de ve-tsin eraan toe, roer door elkaar
- Voeg de hamblokjes en het varkensvlees eraan toe, roeren en bakken maar!
- Voeg dan een eetlepel sojasaus eraan toe en eventueel wat witte peper naar smaak.
- Doe als laatste de prei erbij en verhit het geheel al roerend en om het af te maken kan er een lepeltje sesamolie doorheen.
Saté Babi
- Rijg de gemarineerde varkenshaasblokjes aan saté-prikkers en grill ze op de BBQ gaar. (of in een grillpan op het fornuis)
- Serveer de nasi goreng in een schaal. Doe de saté babi op een schaaltje, eventueel nog wat ketjap manis erover. Leg op de nasi het laatste plakje ham en een gebakken ei. Lekker flesje Bintang erbij, selamat makan!
En als je dan wat over hebt kun je dit in een bakje doen voor in de koeling of om weg te geven: