Een pepersteak is een entrecote dat voorzien is van een pittig randje van peper en zout en wordt sneld dichtgeschroeid in een zeer hete pan of op de barbecue. Met een kerntemperatuur van 48 tot 50 graden wordt dit stukje vlees super mals van binnen en met de extra knoflook-miso boter wordt dit een feestje!
Pepersteak met knoflook-miso boter
Equipment
- 1 Barbecue of oven
- 1 Side burner of fornuis
- 1 Kookpan
- 1 Koekenpan/Skillet
- 1 Vijzel
- 1 Kom
- Keukenfolie
Ingrediƫnten
- 250 gram speziebonen
- nootmuskaat
- 2 plakken entrecote
- 3 eetlepels gemengde peperkorrels
- zeezout
- zwarte peper
- 3 takjes tijm
- 3 takjes rozemarijn
Knoflook-miso boter
- 150 gram ongezouten boter
- 2 eetlepels shiro miso
- 35 gram knoflook
Instructies
Voorbereiding
- Haal de entrecotes een uur van te voren uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen.
- Zorg dat de barbecue indirect verwarmt is tot 120 graden.
- Meng de boter, shiro-miso, fijngesneden/geperste knoflook en een eetlepel van de peperkorrels poeder in een kom en roer goed door elkaar.
- Doe de knoflook-miso boter nu op een vel keukenfolie en rol dit tot een worst. Bewaar in de koeling.
- Doe de peperkorrels in de skillet en verhit deze op de side burner/fornuis tot de korrels beginnen te roken.
- Doe de korrels in de vijzel en gebruik de stamper om hier een poeder van te malen. Bewaar apart.
Pepersteaks
- Wrijf de entrecotes aan beide kanten rijkelijk in met de peperkorrel poeder.
- Haal de knoflook-miso boter uit de koeling en snij er medaillons van
- Gebruik de side burner met de skillet om de entrecotes aan beide kanten te voorzien van een mooi korstje.
- Doe dan de boter-medaillons op de steaks en bak voor nog eens 2 minuten.
- Haal de skillet van de side burner, doe de takjes tijm en rozemarijn in de skillet, onder de steaks en zet de skillet op het rooster in de barbecue.
- Bij een kerntemperatuur tussen de 48 en 50 graden zijn de pepersteaks klaar, laat nog een paar minuten rusten onder aluminiumfolie.
Extra
- Kook intussen de sperziebonen op de side burner, voor 12 minuten in kokend water. Giet daarna af en doe er wat nootmuskaat (poeder) over.
- Tranceer de pepersteaks en serveer samen met de sperziebonen.
- Eventueel wat gebakken aardappels of frites bij. Smakelijk!