De naam “chimichurri” schijnt afkomstig te zijn van de Ier Jimmy McCurry. Hij vocht in de 19e eeuw voor de Argentijnse onafhankelijkheid. Terwijl hij als soldaat in Argentinië met de inheemse troepen reisde, maakte hij als eerste een ”Jimmy McCurry saus”. De lokale bevolking had moeite om zijn naam goed uit te spreken en het werd verbasterd naar ‘chimichurri’. Hoe dan ook, deze saus is heerlijk over de gegrilde picanha!
Picanha met chimichurri, gekaramelliseerde witlof en aardappelblokjes
Equipment
- Kamado barbecue
- Kernthermometer
- Kom/Schaal (chimichurri)
- Skillet
Ingrediënten
Chimichurri
- 100 ml olijfolie
- 1 bosje peterselie
- 2 takjes tijm
- 1 bosje oregano
- 1 bosje bieslook
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 eetlepel rodewijn azijn
- 1 rode peper
- 1 rode ui
Picanha
- 1 eetlepels olijfolie
- peper en zout
- 400 gram Picanha
Witlof
- 2 witlof
- poedersuiker
- honing
Aardappelblokjes
- 300 gram aardappel(blokjes)
- zonnebloemolie
- gerookte paprikapoeder
Instructies
Chimichurri
- Snij de peterselie, bieslook, tijm en oregano fijn en doe deze in een kom met de olijfolie en een scheutje rodewijnazijn.
- Snipper de rode uit en pers de knoflook, doe deze dan ook in de kom
- Voeg de korianderpoeder eraan toe
- Hak de rode peper fijn (zonder pitjes en zaadlijsten) en doe ook deze in de kom.
- Roer het geheel goed door, eventueel nog wat olijfolie erbij voor een smeuïg sausje en bewaar in de koeling tot serveren.
Picanha
- Maak de barbecue gereed voor indirect grillen op 120 graden.
- Snij een ruitpatroon van ongeveer 1cm in de vetkap van de picanha
- Bestrooi alle kanten van de picanha met zwarte peper en grof zeezout
- Leg de picanha met de vetrand naar boven op het rooster in de barbecue.
- Gril tot een kerntemperatuur van 48 graden.
- Laat de picanha rusten onder aluminiumfolie en maak de barbecue intussen gereed voor direct gillen op 250 graden.
- Gril de picanha nu op het rooster voor een mooi bruin laagje en een krokante vetlaag.
- Laat tenslotte 10 minuten rusten en serveer dan met de chimichurri.
Gekaramelliseerde witlof
- Snij de witlof in de lengte door
- Smeer er wat honing op en strooi poedersuiker over de witlof
- Leg de witlof op de barbecue en laat de poedersuiker en honing karamelliseren
- Controleer regelmatig of de witlof gaar is, draai steeds om en besprenkel met nog wat honing.
Aardappelblokjes
- Snij de aardappels in blokjes (of koop kant-klare-blokjes)
- Doe ze met wat zonnebloemolie in een skillet en bak tot ze gaar zijn. Voeg eventueel wat gerookte paprikapoeder toe.