Roergebakken varkenshaas met gember

Velveting (fluwelen) is een techniek uit de Chinese keuken om het vocht van vlees tijdens het koken te behouden. Bovendien geeft het een zachte of “fluweelachtige” textuur aan het vlees dus dat is precies wat we gaan doen met de varkenshaas. Het gerecht is vrij eenvoudig te maken en ik heb er een kommetje witte rijst bij gedaan om er een maaltijd van te maken.

Roergebakken varkenshaas met gember

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 2 personen

Equipment

  • Wok
  • Kookpan of rijstkoker
  • Kommetje voor de saus
  • Kom voor het vlees

Ingrediënten
  

  • 150 gram witte rijst
  • 300 gram varkenshaas

Marinade

  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel rijstwijn
  • 1 eetlepel maizena

Saus

  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels Chinese Shaoxing wijn of vleesbouillon
  • 1/2 eetlepel sesamolie
  • 2 theelepels donkere sojasaus
  • 1 theelepel Chinese 5 spices kruiden
  • 1/2 theelepel suiker

Wokken

  • 5 cm gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 dunne bosuitjes

Instructies
 

  • Maak de rijst klaar via kokend water in een pan of met een rijstkoker. Bewaar tot serveren

Velveting

  • Ontdoe de varkenshaas van eventuele velletjes en snij hele dunne plakjes in de breedte.
  • Doe de plakjes varkenshaas in een kom en doe de marinade-ingrediënten erbij.
  • Kneed alles goed door elkaar en zet apart voor tenminste 1/2 uur.

mise en place

  • Gebruik een theelepel om de gember te schillen, snij vervolgens dunne plakjes in de lengte van de gember, snij vervolgens julienne (dunne sprietjes) van de gemberplakjes.
  • Snij de knoflook in kleine stukjes
  • Snij de bosui in batonnet (stukjes van zo'n 5 á 6 cm), houd de witte delen apart van de groene delen.
  • Maak de saus met alle ingrediënten zoals aangegeven in een kommetje
  • Wel het gemarineerde vlees voor 2 minuten in heet water met wat zout.

Wokken

  • Doe wat olie in de wok op matig vuur en bak de fijngesneden knoflook
  • Doe vervolgens de gember sprietjes en de witte bosui stukjes erbij en laat een paar minuten wokken.
  • Doe dan het vlees erbij en laat dit gaar wokken. Gebruik ook de zijkanten van de wok om het vlees te verspreiden in de wok, het is daar heet genoeg.
  • Zet het vuur wat hoger en voeg de saus toe aan het vlees. Roerbak het geheel al roerend gaar.
  • Zet het vuur laag en doe de groene bosui delen erbij.

Serveren

  • Serveer de roergebakken varkenshaas in mooie borden of kommen en doe er wat witte rijst bij.
Tags: , , , ,