Lekkere saus voor over de saté! Ook wel bekend als pindasaus omdat het hoofd-ingrediënt nu eenmaal pindakaas is. Eenvoudig van te voren te maken en wat over is kan nog een paar dagen bewaard blijven in de koelkast. Heb je heel veel gemaakt en veel over? Dan kun je het invriezen en tot 3 maanden gebruiken.
Satésaus
Equipment
- Sauspan
- Garde
Ingrediënten
- 150 gram pindakaas
- 100 ml kokosmelk
- 2 tenen knoflook
- 1 sjalot
- 1 rode rode peper
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel gula djawa (of bruine basterdsuiker)
- 1 theelepel djahé
- 1/2 theelepel ketoembar
- 3 eetlepels limoen- of citroensap
- 3 eetlepels water
Instructies
- Snijd de sjalot, de knoflook en de rode peper (zonder zaadlijsten) ragfijn en fruit in een scheutje olie op matig vuur even aan.
- Voeg een scheutje water (3-4 el) toe samen met de djahé, de ketoembar en een snuf zout.
- Meng vervolgens de pindakaas door het geheel tot een mooie gladde massa.
- Voeg de ketjap manis, een scheutje (verse) citroensap en de gula djawa toe. Goed roeren met een garde.
- Verdun het geheel met de kokosmelk en blijf constant roeren terwijl de saus opwarmt.
- Als de saus te dik wordt dan kan je wat extra kokosmelk toevoegen. Niet laten koken maar wel goed warm laten worden!