Vlees marineren is dé manier om het mals en zacht te krijgen. Zeker voor stoofvlees dat enkele uren moet marineren en daarna nog eens een paar uur stoven, is het marineren in sinaasappelsap een lekkere variatie om de smaak te versterken en dan doen we er ook nog eens een flesje donker bier bij. Stoven op de kamado barbecue en nog wat extra smaak met rookhout maakt het helemaal compleet!
Stoofvlees gemarineerd in sinaasappelsap
Equipment
- 1 grote schaal/kom
- Keukenfolie
- dunschiller
- Kamado barbecue
- Dutch Oven ring
- Dutch Oven
Ingrediënten
- 2 lappen stoofvlees
- 1 sinaasappel
- 1/2 liter sinaasappelsap
- 3 takjes rozemarijn
- 3 takjes tijm
- 3 teentjes knoflook
- 1 flesje donker bier
- 2 strengen bleekselderij
- 1 winterpeen
- 1 handje gedroogde jeneverbessen optioneel
- 1 flinke ui
- 1 tomaat
- 1 bosje verse peterselie
- 1 plakje ontbijtkoek
Instructies
Marineren – 3 uren
- Gebruik een dunschiller om de sinaasappel te schillen. Maak kleinde stukjes en niet te dik.
- Snij de knoflookteentjes in dunne plakjes
- Snij de sinaasappel in plakjes, met de overgebleven schil er nog aan
- Snij het vlees in grove stukken en doe deze in de kom
- Doe vervolgens de sinaasappelsap, de sinaasappelschillen, de knoflook, tijm en rozemarijn erbij
- Giet het flesje bier erover en leg de plakjes sinaasappel erop
- Dek af met keukenfolie en laat tenminste 3 uren marineren in de koeling.
Stoven – 4 uren
- Bereid de kamado barbecue voor op 110 graden en verwarm dan gelijk de Dutch Oven in de daarvoor bestemde ring.
- Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade!) en bak het vlees in de Dutch Oven aan beide kanten bruin. Leg dan het vlees even apart.
- Doe alleen het sap van de marinade in de Dutch Oven en voeg de grof gesneden peterselie, wortel, bleekselderij, tomaat en ui eraan toe. Optioneel kan er een handje jeneverbessen bij voor wat zoete tonen. Bewaar wat peterselie voor de garnering.
- Laat een paar minuten garen en doe dan het vlees in de Dutch Oven.
- Snij een plakje ontbijtkoek in blokjes en doe dit erbij.
- Optioneel: doe wat rookhout (Appel) op de hete kolen en laat de Dutch Oven open voor zo'n 10 minuten. Doe daarna de deksel op de Dutch Oven en laat verder sudderen.
- Laat het nu zachtjes garen/stoven/sudderen voor zo'n 3 tot 4 uur. Kijk elk uur even of het niet te droog word, vul desnoods aan met wat warme fond (of herfstbokbier)
- Haal het vlees uit de Dutch Oven en laat de saus indien gewenst nog wat indikken met maizena.
- Serveer de saus over het vlees, garneer met wat peterselie, eet smakelijk!