Fondant aardappels (Pommes de Terre Fondantes) zijn aardappels die cilindrisch zijn gesneden, eerst bruin gebakken aan boven en onderkant en worden dan langzaam verder gegaard in bouillon/fond.
Een longhaas kent 2 delen namelijk de tournedos en de chateaubriand. De longhaas is het meest malse stuk rundvlees en in dit gerecht gebruiken we het dikke gedeelte, de chateaubriand.
We maken het gerecht compleet met Haricots Verts en Rodewijnsaus voor over het vlees.
Fondant aardappels
Equipment
- Kamado BBQ
- Meloenlepel
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 4 grote aardappels
- 25 gram romige brie
- 25 gram geitenkaas
- 25 gram smeerkaas
- peterselie
- 4 teentjes knoflook
- zout en peper
- 200 ml kippenfond
Instructies
- Bereid de barbecue voor op 150 graden indirect grillen.
- Snij de aardappels in cilindervorm.
- Gebruik een meloenlepel om de aardappels te voorzien van een uitholling.
- Droog de aardappels en strooi er dan wat peper en zout over.
- Bak de boven- en onderkant van de aardappels voor een licht bruin korstje.
- Doe de kippenfond in de ovenschaal en zet de aardappels er rechtop in.
- Voeg wat takjes tijm en de teentjes knflook eraan toe.
- Laat de aardappels nu gaar worden in de barbecue (of oven)
- Doe de brie, geitenkaas en smeerkaas in een kom en roer goed door elkaar.
- Nadat de aardappels gaar zijn kunnen ze uit de ovenschaal en laat ze wat afkoelen.
- Zet ze op z'n kop op een vel keukenpapier om uit te lekken en dep verder droog.
- Vul dan de aardappels met het kaasmengsel.
- Bewaar apart tot serveren van het gerecht.
Nadat de fondant-aardappels klaar zijn kan het vlees bereidt worden:
Chateaubriand
Equipment
- Side burner / zijbrander of fornuis
- Kamado barbecue
- Skillet
- Kernthermometer
Ingrediënten
- 300 gram chateaubriand
- peper & zout
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 4 teentjes knoflook
Instructies
- Bereid de barbecue voor op 120 graden indirect grillen
- Strooi wat peper en zout over het vlees
- Leg dan de chateaubriand in de barbecue en laat garen tot een kerntemperatuur van 50 graden.
- Laat dan het vlees rusten voor zo'n 15 minuten.
- (mooi de tijd om de groente te koken)
- Doe wat olie in de skillet en laat goed heet worden op de side burner
- Grill de chateaubriand aan alle kanten voor een mooie korst. Voeg voor de smaak wat teentjes knoflook toe, samen met wat takjes tijm en rozemarijn.
- Tranceer het vlees en doe er wat rodewijnsaus over.
Tip: de haricots verts zijn gekookt en kunnen warm gehouden worden in een skillet met wat gesneden uitjes.
Rodewijnsaus
Equipment
- 1 Steelpan of sauspan
- 1 Zeef
Ingrediënten
- 3 eetlepels bruine suiker
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 ml runder fond
- 250 ml rode wijn
- 3 eetlepels balsamico azijn
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 2 plakjes ontbijtkoek
- 50 gram ongezouten boter
Instructies
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
- Karamelliseer de bruike suiker en 3 eetlepels water in een steelpan of sauspan
- Blus af met balsamicoazijn, 200ml rode wijn en 200ml runder fond.
- Voeg de ui, knoflook, tijm en het groen van 1 takje rozemarijn toe
- Kook de saus tot de helft in en schenk het dan in een zeef boven een steelpan en zet deze terug op het vuur.
- Verkruimel nu 2 plakjes ontbijtkoek door de saus en blijf roeren tot de ontbijtkoek is opgelost.
- Houd de saus warm en los er de klontjes boter in op.
Vlak voor het serveren nog even de Fondant-aardappels verwarmen in de kamado en wat peterselie ter decoratie over de kaas-saus!
Tags: Frans, Rund