Kogelbiefstuk met rösti en broccoli

Een kogelbiefstuk is een variant van een biefstuk. Dit vlees wordt gesneden van de kogel van de bovenbil van een koe, of van de kogel van het spierstuk. Dit deel vlees wordt kogel genoemd, aangezien het bij het kogelgewricht zit, niet vanwege de ‘kogelachtige’ vorm. We gaan dit ‘arroseren’, een garingstechniek dat wordt gedaan tijdens het braden in een bakpan. Men schept voortdurend heet vet plus het braadvocht over het stukje vlees om het gelijkmatig te laten garen. (aldus WikiPpedia)

Kook de broccoli 5 minuten of stoom het voor 12 minuten.

Kogelbiefstuk met rösti en broccoli

Gang Hoofdgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • Bakpan

Ingrediënten
  

  • 2 kogelbiefstukken
  • 1 sjalot
  • 125 champignons
  • fijngesneden bieslook
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 klontje roomboter
  • zout & peper

Instructies
 

  • Haal de biefstuk een uur vóór bereiden uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen.
  • Strooi er zout over en laat dit een kwartier intrekken.
  • Snij intussen de champignons in plakjes en de sjalot in dunne ringetjes.
  • Verwarm nu wat zonnebloemolie in de bakpan en laat het goed heet worden. Voeg dan een klont boter toe en laat dit smelten.
  • Bak de biefstukken een één kant bruin en arroseer de hete olie over de biefstukken tot ook de bovenkant mooi gekleurd is.
  • Laat de biefstukken nog even bakken op lage temperatuur, ideaal als de kerntemperatuur rond de 48 graden is.
  • Laat de biefstukken tenminste 5 minuten rusten.
  • In de tussentijd, smoor de sjalot en de bakpan en voeg de gesneden champignons eraan toe. Laat deze mooi bruin bakken.
  • Kruid de sjalot en champignons met peper en zout en de gesneden bieslook.
  • Trancheer de biefstuk in mooie plakjes en doe er de ui/champignon overheen.
  • Serveer met bv. rösti en broccoli, eet smakelijk!

Rösti

Gang Bijgerecht
Porties 2 personen

Equipment

  • 1 Bakpan
  • 1 blokrasp
  • 1 spatel

Ingrediënten
  

  • 300 gram aardappels
  • 1 ei
  • 1 sjalot
  • fijngesneden bieslook
  • fijngesneden peterselie
  • scheutje zonnebloemolie
  • klontje boter
  • peper & zout

Instructies
 

  • Schil de aardappels en rasp het fijn met een blokrasp
  • Snipper de sjalot
  • Meng in een mengkom de ei, sjalot en fijngesneden kruiden met de geraspte aardappels
  • Doe een flinke scheut olie in de bakpan en maak hoopjes van het aardappelmengsel. Druk het wat plat met een spatel.
  • Zet het vuur niet te hoog zodat de rösti goed gaar wordt
  • Zodra het een mooi kleurtje krijgt, draai dan de rösti om met de spatel om de andere kant te bakken. Doe er eventueel nog een klontje boter bij.
  • Als ze mooi gekleurd en gaar zijn, serveer met wat peterselie erop.
Tags: , ,