Pizza van de Kamado BBQ

Met het warme weer de laatste paar dagen is het tijd voor een Italiaanse pizza, Napolitaanse stijl! En dan niet in een pizza-oven maar op de Kamado BBQ! Deze barbecues zijn uitermate geschikt voor het bakken van een pizza omdat ze met gemak de hoge temperatuur van 350 tot 400 graden aan kunnen.
Napolitaanse stijl, dat wil dus zeggen Pizza Margherita met een opstaand randje en besprenkeld met extra vierge olijfolie. Italiaanse wijn of Spritz erbij en genieten maar, salute!

Pizza van de Kamado BBQ

Voorbereidingstijd 1 d
Bereidingstijd 3 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 pizza’s

Equipment

  • Mengkom
  • Keukenmachine optioneel
  • Theedoek
  • Kamado BBQ met pizzasteen
  • Pizzaschep

Ingrediënten
  

Pizzadeeg

  • 500 gram bloem – 00
  • 10 gram zout
  • 3 gram gedroogde gist
  • 275 ml lauw water
  • 2 eetlepels olijfolie

Topping

  • 1 blik Mutti pizzasauce
  • 1 bol mozzarella
  • schijfjes pepperoni optioneel
  • verse basilicum
  • 1 snufje zout
  • olijfolie extra vierge

Overig

  • maismeel als anti-kleef op de pizzaschep en controle van de pizzasteen.

Instructies
 

Pizzadeeg

  • Doe de bloem in een kom en voeg de overige ingrediënten eraan toe.
  • Meng de massa tot een soepel deeg. Gebruik je hiervoor je handen, doe dan bloem op je handen. Je kunt ook een keukenmachine met deeghaken gebruiken.
  • Kneed tenminste 10 minuten door!
  • Laat 15 minuten rusten en verdeel dan het deeg in 4 gelijke porties. Maak daar bollen van.
  • Dek de pizzabollen af met een vochtige theedoek en laat tenminste 5 uren rusten/rijzen. Nog beter is om dit één dag van te voren in de koelkast te zetten.

Pizzabodem

  • Strek de gerezen pizzabollen op een met maismeel bedekte werkplek uit met de handen. Probeer rondom het deeg te strekken zodanig dat aan de buitenkant een opstaande rand gevormd wordt.

Topping

  • Doe met de achterkant van een pollepel de tomaten saus in cirkels op de pizzabodem tot deze geheel bedekt is
  • Voeg naar keus overige ingrediënten toe, bijvoorbeeld mozzarella, pepperoni, paprika, etc…

Kamado BBQ

  • Bereid de BBQ voor op 350 graden indirect grillen. Gebruik hiervoor de pizzasteen op het rooster.
  • Controleer met wat maismeel of de pizzasteen goed op temperatuur is. Het meel mag niet zwart worden, dan wordt je pizzabodem dat ook. Iets afkoelen kan met een natte theedoek.
  • Schuif de pizza op de pizzaschep op de pizzasteen en bak deze voor 2 minuten.
  • Controleer of de pizza een mooi kleurtje krijgt, laat anders nog 1 minuut bakken.
  • Haal met de pizzaschep de pizza uit de Kamado en snij deze in 4 delen op een plank.
  • Strooi er wat olijfolie en een paar blaadjes basilicum op, eet smakelijk!

Pizzasaus

Keuken Italiaans
Porties 4 pizza’s

Equipment

  • 1 Kamado barbecue
  • 1 Skillet

Ingrediënten
  

  • 1 blik gepelde tomaten (Mutti)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel olijfolie (extra vierge)
  • peper en zout
  • 1/2 theelepel chillivlokken (optioneel)

Instructies
 

  • Snij de ui en knoflook in zeer fijne stukjes
  • Bereid de barbecue op direct grillen tot 350 graden
  • Gebruik een skillet op het rooster in de bbq om de saus te maken, verhit olijfolie en voeg de ui en knoflook toe
  • Doe de (uitgelekte) tomaten erbij en doe de Italiaanse kruiden erover
  • Laat het een paar minuten grillen en breng op smaak met peper en zout
  • Proef de saus en indien nog wat zuur, voeg de suiker eraan toe.
Tags: